Jäljestys

Harjoittelun vaiheet

 • ilmaisu
 • reikätiilijono
 • kong-murujen etsiminen tallatulta, pieneltä alueelta: pitkulainen alue 1 – 4 m tai kolmio 1,5 m ruoholla, soralla, asfaltilla
 • kolmio+jälki 10 – 20 m, ruoholla, soralla, asfaltilla.
 • lähestytään aloituskolmiota eri suunnista
 • 30 m kaari asfaltilla
 • 30 m jälki, jossa suora kulma
 • 30 m jälki, joka kaartaa U:n muotoisesti ja sisäänmenon ja poistumisen välillä on 5 m
 • 50 m jälki nurmi – asfalti – nurmi, kolmioita alustan vaihdoskohdissa
 • vaihtelua jäljen iässä, alustassa, ympäristössä ja häiriöissä

28.12.2020

Asuntomessualueen jalkapallokenttä, jossa lunta 5 cm ja siellä täällä jälkiä. Kaksi kulmajälkeä kentällä ja yksi suora metsikössä.

Hyvää: jäljestystarkkuus jäljen päällä, häiriöttömien kulmien tarkkuus, kongien löytyminen 90%, tuplakongit löytyivät, istuminen tauolla ja kesken jäljestämisen, uusi loimi jäljestysvaljaiden päällä toimi ja lämmitti viimassa.

Kehitettävää: vauhdin pysyminen rauhallisena pitkillä suorilla, jäljen suunnan päättäminen, ilmaisuun rauhoittuminen, muutamia kongeja katosi tai oli kadonnut ( tuuli vienyt?, söi?, painoi hävyksiin hankeen? ). Leikattava uudet, suuremmat kongit pehmeän maaston jäljestykseen. Kongit toimivat hyvin vauhdin säätelijänä ja kulmatkin auttavat.


22.12.2020

Tuli kulmia sepelille ja pari U-harjoitusta. Yhteensä 30 kongia ( sain kaikki takaisin! ) ja hermot meni ohjaajalla ties kuinka monta kertaa vauhdin takia. Oli meillä kivaakin: metästettiin palloa pitkästä ruohosta harjoittelun aluksi ja väleissä osana palkkaa ja lopuksi vielä käveltiin ryteikössä vapaata hakua ja poimittiin palatessa kolme sokkodamia maastosta.

Meille uusi alue Schaumanin rannassa, jossa varmasti ei ihmisharhoja tuoreena ollut. 5 astetta lämmintä ja kohtuullinen tuuli.

Täytyy tosissaan miettiä, miten saan tuon koiran menemään pehmeällä tarkasti kun sorakin oli jo noin vaikeaa eli niin Erin mielestä niin helppoa, että lähtee juoksemaan. Ainakin se selvisi, että kulmien väli pitää olla aluksi pidempi, pari metriä aiheuttaa oikomista. Kongeja mulla oli myös kulmissa ja siitä lähtö jatkamaan oli vaikeaa, koska jälki kääntyi ilmaisun jälkeen heti lähetyspaikassa. Mutta ehdottomasti sellaisia voi ottaa lisää.

Käytin pikkasen isompia kongeja ja hyvää oli, että löysin ne itsekin hyvin. Vaikuttaa, että tuo on sopiva koko jäljellä, n. 5 mm.

Luulen, että pitäisi kokeilla tehdä Erin kanssa paljon kaikenlaista jälestystä ja katsoa paraneeko tekeminen kun sitä on enemmän. Nyt panostin jäljellä tapahtuneiden luoksekutsujen ja istumisten ja yleisen kurinpidon vastapainoksi hauskuuteen ja juoksenteluun pallon perässä ja pallon etsimiseen. Ainakin tuntui, että mieliala säilyi innokkaana. Mutta harjoitusten kanssa täytyy miettiä, mikä olisi sellainen, joka auttaa pitämään yllä tarkkuutta. Huoh.


19.12.2020

Snellmannin alueen parkkipaikka. Etukäteen suunniteltu kulmaharjoitus. Erinomaista: pysyin suunnitelmassa. Hyvää: kulmien selvittäminen parani loppua kohden. Vapaana jäljestäminen sujui kivasti. Oli niin kylmä tihkusade, että halusin pitää Erin takin päällä ja niinpä huskyvaljaita ei voinut pukea.

Haaste: alussa paikalla oli katselemassa koiranulkoiluttaja ja Eri otti siitä ison häiriön. Aiemmin ei ole tällaista tapahtunut. Muutenkin ajatuksena oli kokeilla leikkimistä ja panostaa motivaatioon. Alun häiriöihin keskittymisen jälkeen parin toiston jälkeen Eri oli omassa tutussa työkuplassaan, jossa pysyi hienosti myös lopussa kun seurasimme Sannen koirien harjoituksia pikkaisen. Leikkiminen ei kiinnostanut jahtaamallakaan, mutta jäniksennahkadami oli mieluinen noudettava. Kuitenkin autolla odottanut etäruokapalkka ja pallon heittely toimivat oikeasti parhaiten.

Vaihtelin jäljelle lähettämissuuntaa ja jyrkästi takajälkeen lähettäminen johti turhan pitkään takajälkeen. Jos tällaisia otetaan, niin täytyy paremmin miettiä, mitä takajäljen suunnalla on ja että Erillä olisi ajatus, minne jälki jatkuu, jotta korjaisi nopeammin suunnan. Sinänsä lähettäminen suorassa kulmassa aivan jäljen vierestä oli onnistunut harjoitus, koska pikku hiljaa Eri joutui toteamaan, että nenä on aukaistava jo minun luona, parin metrin ryntäys hidastaa jäljen löytymistä kun pitää palata takaisin etsimään sitä.

Käytin pienimpiä kongeja ja tuntui, että ne eivät löydy tai vaikka löytyivätkin, niin kaksi meni silti hukkaan ilmeisesti niin, että Eri astui niiden päälle kääntyessään palkalle. Seuraavaksi voisi kokeilla isompia palasia.

Keltaisella jäljet, punainen pilkku on kongi ja sininen nuoli tuulen suunta.

13.12.2020

Jaron parkkipaikalle tein yhtenäisen, pitkän jäljen, joka jatkui maantien reunaan, pyörätielle ja sen laitaa nurmikkoa pitkin U-n mallisesti takaisin. Matkalla oli 28 kongia ja aikaa harjoitukseen kului viitisenkymmentä minuuttia.

Harjoituksen tarkoituksena oli kehittää tekniikoita vauhdin hillitsemiseksi. Vaikka harjoittelussa pääasiallinen keino jäljestysvauhdin hillitsemiseksi onkin sopivin välein sijoitetut sopivan vaikeat kongit, niin muitakin työkaluja jäljestyksen tauottamiseksi pitää olla viimeistään tosi etsinnöissä. Siitä syystä tauottamisen harjoittelu on aloitettava jo nyt. Kriteerinä on liinan pysyminen löysänä.

Osa 1. Tässä videolla kokeilen liinan kiristyessä istumaan pysäyttämistä, mikä on näin jäljen alussa niin vaikeaa, että Eri ei pysty pysähtymään heti. Käytössä on myös jäljen lähtöön jätettävä etäpalkka, mutta hinku jäljellä etenemiseen on niin suuri, että etäpalkka unohtuu aluksi Eriltä.
Tässä videolla hyvää on jälkitarkkuus ja ilmaisut.

Osa 2. Eri jättää ilmaisun kesken päästäkseen jäljestämään mahdollisimman nopeasti. Istuminen vauhdin hillitsijänä ei sekään tahdo sujua ja etäpalkka on totaalisesti unohtunut. Näyttää myös siltä, että Erillä on riista mielessä. Eri tietää ennestään, että alueella on jäniksiä. Koska etäpalkka alkaa jäädä kauaksi, teen sen etsimisestä, syömisestä ja ruokakupin noutamisesta Erille uuden, taakse päin suuntautuvan tehtävän, joka tauottaa hurjan jäljestyskiihkon ja pakottaa ajattelemaan muita asioita hetkeksi. Juokseminen kupille ja sen nouto purkavat lihasjännitystä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Erin pitää myös noutaa ruokakuppi. Nouto ei näy videolla.

Osa 3. Ehkä edellä ensimmäistä kertaa tehty etäpalkkakupin noutaminen saa Erin ajatukset niin pois jäljestämisestä, että liikkeelle lähtö seuraavalle etapille tuottaa hankaluuksia. Jäljelle ampaiseminen yleisestikin on omiaan aiheuttamaan heti alkuun jäljen hukkumisen. Liikkeelle lähdön pitäisi olla rauhallinen ja nenän olla heti käynnissä, mutta nyt Eri on kuin jousella viritetty ja ampaisee vauhdilla matkaan. Lämpölinjan visuaalinen ja hajullinen raja tuottaa suuria ongelmia. Itse jäljestys sujuu hienosti myös häiriönä olevien autonjälkien yli tien laidasta toiseen laitaan, mutta matkan varrelle ja kongi. Pysäytän Erin, jotta saan kongin poimittua pois. Toiselle kongille Eri palaa myötätuulen ja vauhdin aiheuttaman parin metrin ylityksen jälkeen hienosti. Videolla on käytössä toista kertaa etäpalkka, ja kupin noutaminen.

Osa 4. Ampaisu matkaan juoksuaskelin on edelleen korjattavien listalla. Ilmaisujen aikana tapahtuva nokkiminen todennäköisesti jää pysyväksi, koska en ole sitä yrityksistä huolimatta saanut pidettyä itselläni kriteerinä. Jäljestäminen ja ilmaisut alkavat kuitenkin sujua kivasti ja kongit ovat tässä muuten sopivalla etäisyydellä vauhdin kannalta. Myös etäpalkka kaukana ja kupin nouto kehittyvät. Seuraavaksi oli vuorossa maantieosuus, jota ei kuvattu turvallisuussyistä. Jäljestys sujui kivasti.

Osa 5. Sivutuuleen kulkeminen näkyy työskentelyssä. Tuuli levittää sekä jäljen, että kongin hajua ja Eri harhautuu sen mukana pois jäljeltä ja jäljestämisestä tulee aaltoilevaa. Tässä vaiheessa jälkeä näkyy kuitenkin jo rauhoittumista jäljestämiseen. Kongin palojen koko aiheuttaa mietiskelyä: liian pienet eivät löydy, vaikka nuuskimistekniikka olisi sopiva ja liian suuret taas saavat koiran huolimattomaksi. Jäljestäessä tuntui, että Erin hinku eteen päin johtui ajoittain riistasta, mutta videota katsellessa vaikuttaa siltä, että jälki oli se, joka aiheutti riistanomaisen himon eteen päin pääsemiselle.

Osa 6. Vastatuuli ja helppo alusta näkyvät kahdella tavalla ilmaisuissa: ensiksi Eri miettii jäättää ilmaisun kesken, mistä annan voimakkaan sanallisen palautteen ja toisella kongilla hajua pitää työstää kauan, ennen kuin kongi löytyy. Tämän videon jälkeen jälki jatkui vielä parin kongin verran. Seuraavaksi pitäisi tehdä tällaisen harjoituksen yhteydessä niin, että välillä on kaksi kongia aivan peräkkäin, jolloin heti uudelleen liikkeelle lähdettyä tulisi olla tarkkana, eikä ampaista liikkeelle laukka-askelin.

12.12.2020

Kulmaharjoittelua Kasvihuonehallin parkkiksella asfaltilla ja nurmella. Ongelmana vauhti ja hosuminen ja kulmien teknisen suorittamisen uutuus.

Huomenna teen pitkän suoran jäljen häiriöttömään alustaan ja pysäytän Erin istumaan kun liina kiristyy. Koska vauhdin kasvu aiheuttaa ongelmia tarkkuuteen, teen täsmäharjoituksen, jossa kriteerinä etenemiselle on sopiva vauhti. Sopivan vauhdin ajattelen tuovan tarkkuutta kulmiin, joten sen sijaan, että harjoittelisin kulmia, harjoittelenkin sopivaa vauhtia suorilla, helpoilla osuuksilla. Alla video, joka innoitti tähän pohdiskeluun.

6.6.2020

Jaron parkkipaikka. Kova etelätuuli. Hyvin onnistui pitää mielessä jäljen yksityiskohdat. Kulman yli valuva haju aiheutti eniten hankaluuksia Erille. Vaikka jäljet oli tehty vain kahdessa osassa, pilkkominen harjoituksiin onnistui hyvin eli yksittäisten jälkien välille tuli kunnon palkka ja tauko.

Harmillisesti Tractiven sijainti heittää muutamalla metrillä satelliittikuvaan verrattuna eli kuvan punainen viiva ( Eri ) ja sininen ( jälki sijoitettuna oikein satelliittikuvaan ) ovat oikeasti lähes päällekkäin. Suurin osa kuvien sinisistä töhryistä ovat palkkaamisen aiheuttamia eli jäljestämisen jälkeen tulleita, mutta osa on jäljen hakemista sen jälkeen kun Eri on sen hukannut.

29.11.2020

Ensimmäistä kertaa asfaltilla kulmia harjoittelemassa. Lumi helpotti tulkitsemista. Tein pitkän jäljen, jossa oli tarkoituksena pilkkoa se erillisiin etappeihin. Käytännössä menimme sen kuitenkin yhtä kyytiä, mikä jälkikäteen ajatellen nostatti Eriä paljon. Vauhdissa piti miettiä, mitä tehdään virheiden kanssa: kun vauhti nousee, kongit ja löytymättä, mennään yli kulmista.

Ilahduttavaa oli, että lumella näkyneet jäniksen jäljet ja monet muut häiriöt, eivät olleet ongelma. Suurin ongelma oli, että en itse tarkasti muistanut kongien paikkoja ja tein oletuksia. Myös sivutuuli oli vaikeaa. Sattumalta hoksasin tässä harjoituksessa, että pitää harjoitella heti lähettämisesen jälkeen tulevia kulmia, jolloin matkaan ei voi lähteä säntäämällä. Tässä kokeilin myös palkata ilmaisua päästämällä heti uudelleen matkaan ja toista ilmaisua nopeasti pallolla.

Tässä hyvä esimerkki improvisoinnista. Vaikka ajatuksena oli tehdä yksittäisi kulmaharjoituksia asfaltilla, tehtiinkin kulmia peräkanaa. Ja lopuksi vielä suora osuus nurmelta asfaltille. Ja kaiken huipuksi harjoiteltiin tässä jäljen aloittamista jäljen kulkusuuntaa vastaan. No, itse asiassa jäljen kulkusuuntaharjoittelua ollaan tehty lähes koko ajan eli aloitettu milloin missäkin kulmassa kulkusuuntaan nähden. Tässä tähän harjoitukseen motivoi se, että Erillä oli jo ajatus siitä, mistä päin tullaan ja jälki jatkui nurmella ja väärä suunta meni asfaltille. Hyvin Eri selvisi suunnan määrittelystä, onneksi.

Olen päättänyt, että jäljen etenemisen kriteerinä on liinan löysyys. Vetäminen kuluttaisi voimat väärään asiaan. Löysyys säilyy, jos kongit ovat pysäyttämässä vauhtia, mutta tässä alla videolla kokeilen pysäyttää myös istumaan heti kun liina kiristyy. Koska halu edetä on niin kova, ei hiljainen vihje todennäköisesti kuulu Erin jäljestyskuplaan. Hienosti Eri hoksaa homman juonen ja jatkaa jäljestystä sanallisella vihjeellä. Tämä kokeilu otetaan tavaksi.

21.11.2020

Meillä on ollut melkoisen tuulisia päiviä. Tässä asfaltijäljestystä U-mallisella jäljellä, jossa ensin voimakas myötätuuli, kaarteessa sivutuuli ja paluumatkalla vastatuuli.

Toinen jälki sivutuuleen. Eri söi ensimmäisen kongin, koska viime aikoina palkka on tullut ruokana eteen. Muutetaan palkan suunta, ettei tule ajatuskatkoksia. Pidempi tauko jäljestyksessä rankaisuna heti syömisen jälkeen.

16.11.2020

Alku asfaltilla, käännös vasemmalle ruoholle ja ruohoa pitkin takaisin. Pitkässä heinikossa ja ruoholla vauhti kiihtyi liikaa ja tarkkuus kärsi. Eri rakastaa jäljestämistä. 13 kongista 10 löytyi. Kova tuuli.

6.11.2020

Kaari asfaltilla 30 m, Beamex parkkipaikka. Kova tuuli. 4 jälkeä. Pari – kolme kongia. Videolla viimeinen harjoite.

1.11.2020

Abc, kova tuuli, +8, kostea asfalti.

 1. Jälki 40 m kolmio+kaari, 2 kongia, tarkasti
 2. Jälki 30 m laatoituksella 120 astetta, 3 kong. Nokkimista, josta minitauko.
 3. 4 x 2 aloitustallaus, lähetys jäljelle lähes väärään suuntaan. Kaartaen U:n mallisesti n. 150 m. 4 kongia, 1 ohitettiin. Suuria vaikeuksia viimeisellä osuudella.
 4. Pieni kolmio, jota tutki tarkasti ja pitkään, jälki 25 m, loiva suorakulma. Kong alussa ja lopussa. Jäljesti hieman tuulen alapuolella, mutta hyvin.

31.10.2020 la

Ruusulehdon koulu. Hienoa soraa. Etäpalkka. Hessu kotona. 😊

 1. Jälki 1 kong n. 5 m alusta. Jatkettiin toinen jälki heti perään.
 2. Jälki 1 lähetys kolmiolta takaviistoon, 1. kong n. 5 m, Elinan ja Elsan ajaman namijäljen ylitys lopussa ja parin metrin päässä 2. kong. Autoon tauolle, jonka aikana pieniä kong-etsintöjä ja namituijotusta.
 3. Jälki lähetys suorassa kulmassa, eka kong 2 m, häiriöjäljellä pyörimistä, toka kong 10 m, kolmas n. 30 m. Loppupalkkana sai juosta kaikkien koirien jäljet pihalta.

30.10.2020 pe

Ysin edessä asfaltilla ja nurmella kolme kong-etsintää ja pihalla kaksi Tiinan kolikkoa tallatulta alueelta alkuhajun avulla.

29.10.2020 to

Kråkholman leikkipuisto, märkä nurmi, päivällä, kovahko tuuli, kolmio+10 – 30 m jälki, 3 kongia. Lähetys jäljen suuntaan, sivusta ja takajälkeen. Kaikki kongit löytyivät. Loppupalkan jälkeen pääsi ekalla ja kolmannella ryntäämään jäljen päähän ja tokalla pissalle.

Näiden jälkeen vielä noin tunnin vanha asfaltijälki Kråkholmantien laidassa ja kong n. 10 m päässä. Tarkenteli useaan kertaan ja tarkasti juuri kongin kohdalla olleen tuntemattomattoman karvatupon. Löysi kongin, jonka jälkeen etäpalkka ja kakkalenkit.

Seuraavaksi kolmiojäljet hiekalla / soralla.

28.10.2020 ke

Optiman parkkipaikka, asfalti. Sadetta, pimeää. Kaksi kolmio+jälki, kong heti kolmion jälkeen, jälki jatkui 10 m ja lopussa kong. Lähetys jäljen suuntaan kolmion reunalta ja 90 astetta jäljen suuntaan kolmion reunalta. Etäpalkka. Pysähtyi ekalle kongille, johon jäljestys lopetettiin.

Jäljestysrutiinit 25.10.2020 lähtien

 • ulkoilutus muualla
 • jäljestysvaljaiden pukeminen autossa ja liina
 • LÄHELLÄ kuljetus lähtöpaikkaan
 • mahdollisen etäpalkan laittaminen maahan
 • NENÄ ja käsi aloituskohtaan maahan, SPÅRA
 • ilmaisun palkkana pallo ja namit / etäpalkka sekä loppupalkkana lupa juosta eteenpäin jälkeä
 • ohitettuihin kongin paloihin ei reagoida
 • jäljestyksen keskeyttäminen: NENÄ -vihjeellä
 • ilmaisun jättäminen kesken tai nokkiminen johtaa virhemerkkiin ja taukoon

25.10.2020 su

Kotipihassa ja asfaltilla 5 kongia. 1 jäi löytymättä. Lähetys 0,5 – 10 m ennen kongia. Sisälsi myös 90 asteen kulman, koska annoin jatkaa löytymättömän ohi seuraavalle kongille. Kivan näköistä. Yksi tökkäisy toisella kongilla, jonka keskeytin ja lähetin samalle tehtävälle uudestaan. Sen jälkeen ei tökkäisyjä. Takapalkka ei poikkeuksellisesti ollut käytössä neljännellä ( ja viidennellä ) kongilla, jonka ohi meni. Ohitus johtui siitä, että sen tiennyt tarkkaa aloituskohtaa. Tää on hurjan kivaa.

Jotta eri etsintätyylien vihjeet pysyisivät mielessä, tein kahdella kong-palalla hajuetsintäharjoituksen pihalla, jossa häiriönä oli omia jälkiäni parin tunnin takaa. Hienosti teki heti oikealla tyylillä.

24.10.2020 la

Optiman parkkipaikka. 6 kong-palaa jäljellä, jossa lähetys 0,2 – 3 m ennen kongia. 1 jäi löytymättä. Lisäksi yksi tallattu kolmio ruoholla. Lähetin vahingossa hajuetsintä rutiinilla ja Eri jätti alueen huomiotta hienosti ja palkkasin pallolla. Sitten heti perään lähetys jäljestysrutiinilla ja hienosti vaihtoi siihen moodiin.

23.10.2020 pe

Aloitamme jäljestyksen harjoittelun. Ensimmäinen harjoitus asfaltilla Kivikankaan kasvihuonehallin pihalla. Viisi 1-3 metriä pitkään edestakaisin tallattua jälkialuetta, joissa 1 – 2 4 mm kong-palaa. Tavoitteena aluksi rutiinin muodostaminen niin, että se eroaa ilmavainuisesta lähdehajun ilmaisuun tähtäävästä etsinnästä.

Todettiin, että Eri kuuntelee ja katselee tarkasti lähetysvihjeitä ja näin ollen on tärkeää jatkossa aina noudattaa oikeaa vihjettä kuhunkin tehtävään. Itse jälkialueella pysyminen oli helppoa, mutta ilmaisussa esiintyi jonkin verran aluksi hankaluutta, samoin kuin matkaan lähettämisessä. Napautus maahan ei toimi, joten alla erikseen jäljestysrutiinit, joita alan noudattamaan.

19.1.2021

Kasvihuonehalli. Lämmittelynä sisällä neljä pikkuriikkistä etsintää. Kuntosalin pihalla ensin kolme aloitusta samaan jälkeen harjoitellen suunnan määrittelyä, tauon jälkeen kaksi pikkuriikkistä etsintää ja sitten jälki jossa heti lähetyksen jälkeen kulma. Jäljen poikki auton ja ihmisten jälkiä. Kolme kongia. Eri joutui tekemään töitä suunnan määrittelyn, kulman ja häiriöjälkien kanssa ja nautti kun selvitti vaikeudet. Kierrosten nousu tauon jälkeen odotusten kasvettua ja vaikeudet yhdessä saivat aikaan voimakkaan nokkimisen ilmaisuissa. Tänään 12/12 kongia.

Bookmark the permalink.

Kommentit poistettu käytöstä.