Jäljestys

Jäljestystekniikan harjoittelun vaiheet

 • ilmaisu
 • reikätiilijono
 • kong-murujen etsiminen tallatulta, pieneltä alueelta: pitkulainen alue 1 – 4 m tai kolmio 1,5 m ruoholla, soralla, asfaltilla
 • kolmio+jälki 10 – 20 m, ruoholla, soralla, asfaltilla.
 • lähestytään aloituskolmiota eri suunnista
 • 30 m kaari asfaltilla
 • 30 m jälki, jossa suora kulma
 • 30 m jälki, joka kaartaa U:n muotoisesti ja sisäänmenon ja poistumisen välillä on 5 m
 • 50 m jälki nurmi – asfalti – nurmi, kolmioita alustan vaihdoskohdissa
 • vaihtelua jäljen iässä, alustassa, ympäristössä ja häiriöissä

Eläinjäljestyksen erityispiirteet

Kun ajatellaan eläinetsintää, niin hyödyllisintä olisi opettaa nämä taidot:

 • oikean hajun löytymisen ilmaisu maasta
 • kyky selvittää jäljen suunta
 • kyky valita sikin sokin jälkiä sisältävältä alueelta poistuva eli tuorein jälki
 • kyky jäljestää tien yli
 • kyky selvittää erilaiset kulmat
 • kyky jäljestää vaihtelevilla alustoilla
 • kyky jäljestää eri määrää hajua samalla tekniikalla intensiivisesti nenä maassa
 • kyky pysyä samalla jäljellä välittämättä häiriöistä
 • kyky keskeyttää jäljestäminen ja jatkaa sitä toisesta kohdasta

Suoran jäljen seuraaminen on etukäteen ajatellen helpointa, samoin kuin eläimen löytäminen ja löytöön reagoiminen. Ne tulevat luonnostaan, joten niitä ei tarvitse harjoitella niin paljon kuin noita ylle listaamiani taitoja.

Maalis – toukokuu 2021

ASFALTI: vesi vie hajua ja on vaikea pysyä jäljellä. Kuivalla asfaltilla tuoreella jäljellä tuuli painaa hajua, mutta Eri pysyy yleensä metrin sisällä suorasta jäljestä. Ikä 1 – 30 minuuttia. Pituus muutama sata metriä.


SORA: helpoin materiaali saada aikaan sopiva vauhti ja paras tarkkuus. Alkuharjoituksia kentillä. Luontaiset häiriöt sorateillä, joissa auton renkaat aiheuttavat ongelmia.

NURMI: vauhti kasvaa, jolloin tarkkuus kärsii. Ikä 0 – 60 min. Pari sataa metriä.

METSÄ: vauhti kasvaa ja tarkkuus kulmissa kärsii siitä. Ikä tuore – 6 tuntia, pituus 10 – 1000 m.

KULMAT: monesti reilusti yli ja rengastamalla jatkon löytyminen. Maastosta riippuen myös palaamalla takaisin. Lähinnä suoria kulmia, jokunen terävä ja yksittäinen paluuperä.

JÄLJESTYSKESTÄVYYS: tiheän nuuskuttelun tekniikkaa kykenee tekemään noin minuutin – pari kerrallaan.

TAUOT: sitt! -käskyllä ohjatusti tai kongiin pysähtyen. Pakotetun tauon syynä tiheän, maavainuisen nuuskuttelun loppuminen tai eteneminen jälkiliinan päähän ja vedon alkaminen. Pitää kokeilla pidempää liinaa. Vapaana jäljestäessä tauko kun etenee liian kauaksi tai liian nopeasti.

JÄLJEN SUUNTA: määrittää 6 metrin sisällä. Kaikista suunnista lähetykset.

JÄLJEN ETSIMINEN: jäljestys aloitettu jäljen välittömästä läheisyydestä tai päältä. Muutan neliön alueella syheröstä jatkon etsiminen jäljen aluksi tai kesken jälkeä. Pari 360 asteen ympyrää, joita ei kierrä, vaan jatkaa suoraan tuoreinta.

JÄLJEN TEKIJÄ: minä itse, kengät jalassa.

HÄIRIÖT: liikenteestä ja ohikulkijoista aiheutuneet ja tiedossa olemattomat häiriöt. Yksi verijälkihäiriö tarkoituksella. Teiden ylityksissä ja tiellä auton renkaiden jäljet häiritsevät eniten.

ESINEET: 4 – 10 mm kong, 1 – 20 kpl. Löytää 70 – 100 %.

MAASTON VAIHDOKSET: ei näytä muuttavan sitä, miten muutoinkin kyseisellä alustalla työskentelee.

HARJOITELTAVAA:

 • tiheän nuuskutuksen kesto
 • pienet kongit korkeassa kasvillisuudessa
 • taukorutiinit
 • käännökset
 • tien ylitykset
 • järjestetyt häiriöt
 • järjestetyt harhajäljet
 • jäljen jatkeen löytäminen suuremmasta syheröstä
 • jäljen vanhentaminen

Kun perusteet kunnossa, siirrytään koiranhajun jäljestämiseen.

16.3.2021

U-jälki Teollisuustien yli kaksi kertaa kaartaen melko puhtaalta alueelta veneliikkeen pihassa. 9 kongia. Irti. Juoksentelua jälkeä pitkin ja harhautumista. Hyvät tien ylitykset. Oli sopivan kokoiset kongit 1 x 7 x 4 mm. Pysäytin istumaan ja kutsuin takaisin, minkä jälkeen teki tarkemmin. Ei hukattu yhtään kongia, kun tiesin, missä ne oli tällä kertaa. Hyvä minä. Takapalkka ja kongeista broileria. Jatketaan joka päivälle joku jälki, mikäli mahdollista.

15.3.2021

Beamexin parkkipaikalla 2 kolmiota ja U-jälki. Tuuli vaikutti aika paljon. Rautatienkadulla 2 jälkeä, jossa tien ylityksiä. Oli todella vaikeaa. Kengänpohjan haju ei erotu renkaiden hajusta.

2.3. 2021

Cronhjelmin parkkipaikka. Kolme lyhyttä jälkeä sulalla asfaltilla. Melkoista sähläystä ja puolet kongeista jäi löytämättä. Odottelua Lempin ja Hurrin vuorojen ajan. Oikein hyvä harjoitus.

28.2.2021

Cronhjelmin parkkipaikka. Kolmio ja paljon kongeja. Palkan rakentamista, seuraamista. Isosti reagoi johonkin hajuun, joka tuli tuulen mukana.

24.1.2021

Jalkakäytävää, tien ylitys, kulma, tien ylitys, jalkakäytävän ylitys, jalkakäytävää. Yhteensä 4 kongia.
Oli hieman hankaluuksia löytää oikea jälki, jolle ohjata.
Eka tien ylitys.
Toisen tien ylityksen jälkeen vielä jalkakäytävän ylitys ja jatko suoraaan jalkakäytävän reunaa.

Säkällä kaikki löytyi vaikka poikkesi jäljeltä liinan verran vasemmalle jalkakäytävällä toisen tien ylityksen jälkeen

Jaakonkadun ylityksen jälkeen kulki jalkakäytävällä meidän yhdessä puolisen tuntia aiemmin kävelemämme häiriöjälki.
Jäljen alku oli umpihangessa. Lähetys väärin päin eli takajäljen suuntaan.
Risteyksen ylitys tehtiin päin punaista. Heti risteyksen jälkeen jälki kaarsi oikealle puhtaaseen ylärinteeseen.

Lähetin väärin päin jäljelle lumihangessa. Kaksi pitkää takajälkeä Eri juoksi. Pysyin itse paikoilla ja päästin liinasta irti ja Eri tuli takaisin kun oli juossut edellisen jäljen loppuun. Kolmannen lähetyksen pyöri ensin lähellä ja otti sitten oikean suunnan. Kongit ja kulmat hyvin. Valoristeyksen ylityksen jälkeen jäi etsimään jäljen jatkumista, mutta harhautui menemään tietä pitkin suoraan, mistä kutsuin pois ja kääntymään oikealle mistä palasi itse. Tarkisti ilmeisesti puoli tuntia aiemmin tuossa kävelemäämme harhajälkeä. Lähetin kolmannelta kongilta, valotolpan juuresta uudestaan jäljelle, jolloin löysi haparoiden 45 asteen kulmassa tallaamattomalle hangelle erkanevan jäljen jatkeen.

Jälki itsessään kulki suoraan, mutta sen varrelle osui vinosti pyörätien ylitys ja korkeat portaat.
Pyörätien ylitys pitkittäin vinosti.
Matkan varrella oli neljä kongia, joista kolmas näiden portaiden puolivälissä. Portaissa oli myös toisen ihmisen jäljet, ne eivät haitanneet.

Olin itse jäljen päällä tukkimassa reitin oikeaan suuntaan syvässä hangessa ja lähetin Erin takajälkelle. Eri rynni hangessa pari kertaa takajälkeä edellisen jäljen loppuun, itse pysyin paikallani ja päästin liinasta irti. En päästänyt Eriä sen palatessa ohitseni, vaan lähetin vielä pari kertaa takajäljelle, jolloin se meni huolellisesti takajälkeä. Viimeisellä kerralla tuli takaisinkin päin huolellisemmin ja annoin ohittaa itseni ja jatkaa oikeaan suuntaan kun nyt meno näytti täysjärkiseltä. Puiston pyörätien pitkittäinen ylitys oli hankala, mutta kongi löytyi ja jatkon kongit myös. Yhteen pissaan pysähtyi hetkeksi ennen viimeistä kongia. Liian vaikea aloitus tuo jäljen oikean suunnan tukkiminen ja nyt on tehtävä monta helpompaa aloitusta ennen seuraavaa vaikeaa.

Kohtisuorassa aloitus, valitsi heti oikean suunnan. Vanhan jälkemme ylityksessä hieman harhautui, mutta oikein nätisti tien yli ja käännös oikeaan ja kong. Autolle syömään ja pidempi tauko ja tekemään uudet jäljet.

Tästä vielä tien ylitys viimeisenä harjoituksena ennen piedempää taukoa. Kohtisuorassa aloitus, valitsi heti oikean suunnan. Vanhan jälkemme ylityksessä, joka oli heti jalkakäytävällä aloituksen jälkeen ennen tien ylitystä, hieman harhautui, mutta oikein nätisti tien yli ja käännös oikeaan ja kong. Autolle syömään ja pidempi tauko ja tekemään uudet jäljet.
Uusien jälkien teko: 90 asteen kaarros risteysalueella kahden tien yli, minkä jälkeen kong ja jalkakäytävälle käännös. Jalkakäytävää Perämiehenkadun yli.
Perämiehenkadun ylitys sujui hyvin.
Perämiehenkadulla ylämäessä kolme kongia jalkakäytävällä kolmen metrin välein. Kolmas ohitettiin, jonka jälkeen laitoin hetkeksi istumaan. Isokadun ylityksen jälkeen suuria vaikeuksia, vein Perämiehenkadun yli, koska liikenne ei sallinut Erin jäädä itse selvittelemään. Ylityksen jälkeen jälki löytyi ja kong.
Vielä tästä kohtaa vinosti kirkon tapulia kohti viimeinen Isokadun ylitys vinoittain. Se sujui aika kivasti ja viimeinen kong löytyi. Tällä viimeisellä jäljellä oli neljä pientä tallattua aluetta kriittisissä paikoissa tukemassa, mutta ehkä niistä ei kauheasti ollut apua. Ensimmäisen Isokadun ylityksen jälkeen alkoi juoksentelu, jonka keskeytin istumiseen.

Yhdentoista väylän ylitys suoraan, kaartaen tai vinottain. Jäljen suunnan arviointia. Tallatuilla alueilla vauhti pysyi jokseenkin sopivana, mutta kun Eri tuli vaikeaan kohtaan, alkoi juoksentelu sen sijaan, että olisi hidastanut tarkentamaan. Kongit pelastivat monesti tilanteen, täytyy yrittää löytää paikkoja, missä niitä voi käyttää vieläkin enemmän, vaikka olisi harhoja. Pitäisi yritää saada puhtaalle alueelle yksittäisiä harhoja jonkun tekemänä.

20.1.2021

Kulmia häiriöissä. Kråkholmantie – Itänummentie risteysalue.

1. Kulma hangessa pihalta jalkakäytävälle kääntyen. OK

2. Kulma jalkakäytävältä hangessa tien yli risteyksessä kääntyen. Kääntyi ensiksi kulmasta väärään suuntaan, keskeytin: EI. olisikohan johtunut siitä, että tuuli olisi puhaltanut jäljen hajun käytävää pitkin vasemmalle, vaikka kulma oli oikealle. Uusi aloitus ja tällä kertaa meni kivasti kulma ja tien ylitys, jonka jälkeen löytyi kong.

3. Jälki jalkakäytävän poikki jatkuen tien yli. Lähetys jalkakäytävän keskellä jalkakäytävän suuntaisesti kohtisuorassa jälkeen juuri jäljen kohdalla. Eri ampaisi ainakin kolmesti suoraan jäljen yli jalkakäytävää pitkin. Kongi oli heti jalkakäytävän jälkeen tien puolella kun malttoi lähteä hitaasti ja kääntyä heti jäljelle. Tien ylitys oli vaikea.

4. Hankea pitkin tien pientareella 20 m. Ekan kongin ohi. Toinen 5 m ennen kulmaa löytyi. Kulma tien yli, jossa kongi jalkakäytävän ja tien välissä. Jatko jalkakäytävän yli ja käännös, jonka jälkeen kongin yli. Palkkasin jäljestämisestä pallolla kun oli ohittanut tuon viimeisen kongin reagoimatta ja jäljesti hienosti.

Myönteistä: into selvittää vaikeudet. Ei häiriinny kusista tms.

Kehitettävää: vauhtia liikaa ja jäljen hukkaamisia kohdissa, joissa liikennettä. Päätelmä: kiva harjoitus ja ehdottoman tärkeä. Näitä lisää.

19.1.2021

Kasvihuonehalli. Sisällä 4 pienoisetsintää. Pihalla pari astetta pakkasta, hiukan lunta tallatun pinnan päällä. Kolme jäljen suunnan määrittelyä. Tauon jälkeen taas etsintöjä: kaksi pihalla. Tarkka kriteeri seuraamisissa tehtäville. Viimeinen jälki kolme kongia lähetyksen jälkeisen kulman jälkeen. Jäljen yli harhoja. Eri teki kovasti töitä suunnan määrittelyn, kulman ja harhojen kanssa. Kierrokset näkyivät nokkimisena. 12/12 kongia.

28.12.2020

Asuntomessualueen jalkapallokenttä, jossa lunta 5 cm ja siellä täällä jälkiä. Kaksi kulmajälkeä kentällä ja yksi suora metsikössä.

Hyvää: jäljestystarkkuus jäljen päällä, häiriöttömien kulmien tarkkuus, kongien löytyminen 90%, tuplakongit löytyivät, istuminen tauolla ja kesken jäljestämisen, uusi loimi jäljestysvaljaiden päällä toimi ja lämmitti viimassa.

Kehitettävää: vauhdin pysyminen rauhallisena pitkillä suorilla, jäljen suunnan päättäminen, ilmaisuun rauhoittuminen, muutamia kongeja katosi tai oli kadonnut ( tuuli vienyt?, söi?, painoi hävyksiin hankeen? ). Leikattava uudet, suuremmat kongit pehmeän maaston jäljestykseen. Kongit toimivat hyvin vauhdin säätelijänä ja kulmatkin auttavat.


22.12.2020

Tuli kulmia sepelille ja pari U-harjoitusta. Yhteensä 30 kongia ( sain kaikki takaisin! ) ja hermot meni ohjaajalla ties kuinka monta kertaa vauhdin takia. Oli meillä kivaakin: metästettiin palloa pitkästä ruohosta harjoittelun aluksi ja väleissä osana palkkaa ja lopuksi vielä käveltiin ryteikössä vapaata hakua ja poimittiin palatessa kolme sokkodamia maastosta.

Meille uusi alue Schaumanin rannassa, jossa varmasti ei ihmisharhoja tuoreena ollut. 5 astetta lämmintä ja kohtuullinen tuuli.

Täytyy tosissaan miettiä, miten saan tuon koiran menemään pehmeällä tarkasti kun sorakin oli jo noin vaikeaa eli niin Erin mielestä niin helppoa, että lähtee juoksemaan. Ainakin se selvisi, että kulmien väli pitää olla aluksi pidempi, pari metriä aiheuttaa oikomista. Kongeja mulla oli myös kulmissa ja siitä lähtö jatkamaan oli vaikeaa, koska jälki kääntyi ilmaisun jälkeen heti lähetyspaikassa. Mutta ehdottomasti sellaisia voi ottaa lisää.

Käytin pikkasen isompia kongeja ja hyvää oli, että löysin ne itsekin hyvin. Vaikuttaa, että tuo on sopiva koko jäljellä, n. 5 mm.

Luulen, että pitäisi kokeilla tehdä Erin kanssa paljon kaikenlaista jälestystä ja katsoa paraneeko tekeminen kun sitä on enemmän. Nyt panostin jäljellä tapahtuneiden luoksekutsujen ja istumisten ja yleisen kurinpidon vastapainoksi hauskuuteen ja juoksenteluun pallon perässä ja pallon etsimiseen. Ainakin tuntui, että mieliala säilyi innokkaana. Mutta harjoitusten kanssa täytyy miettiä, mikä olisi sellainen, joka auttaa pitämään yllä tarkkuutta. Huoh.


19.12.2020

Snellmannin alueen parkkipaikka. Etukäteen suunniteltu kulmaharjoitus. Erinomaista: pysyin suunnitelmassa. Hyvää: kulmien selvittäminen parani loppua kohden. Vapaana jäljestäminen sujui kivasti. Oli niin kylmä tihkusade, että halusin pitää Erin takin päällä ja niinpä huskyvaljaita ei voinut pukea.

Haaste: alussa paikalla oli katselemassa koiranulkoiluttaja ja Eri otti siitä ison häiriön. Aiemmin ei ole tällaista tapahtunut. Muutenkin ajatuksena oli kokeilla leikkimistä ja panostaa motivaatioon. Alun häiriöihin keskittymisen jälkeen parin toiston jälkeen Eri oli omassa tutussa työkuplassaan, jossa pysyi hienosti myös lopussa kun seurasimme Sannen koirien harjoituksia pikkaisen. Leikkiminen ei kiinnostanut jahtaamallakaan, mutta jäniksennahkadami oli mieluinen noudettava. Kuitenkin autolla odottanut etäruokapalkka ja pallon heittely toimivat oikeasti parhaiten.

Vaihtelin jäljelle lähettämissuuntaa ja jyrkästi takajälkeen lähettäminen johti turhan pitkään takajälkeen. Jos tällaisia otetaan, niin täytyy paremmin miettiä, mitä takajäljen suunnalla on ja että Erillä olisi ajatus, minne jälki jatkuu, jotta korjaisi nopeammin suunnan. Sinänsä lähettäminen suorassa kulmassa aivan jäljen vierestä oli onnistunut harjoitus, koska pikku hiljaa Eri joutui toteamaan, että nenä on aukaistava jo minun luona, parin metrin ryntäys hidastaa jäljen löytymistä kun pitää palata takaisin etsimään sitä.

Käytin pienimpiä kongeja ja tuntui, että ne eivät löydy tai vaikka löytyivätkin, niin kaksi meni silti hukkaan ilmeisesti niin, että Eri astui niiden päälle kääntyessään palkalle. Seuraavaksi voisi kokeilla isompia palasia.

Keltaisella jäljet, punainen pilkku on kongi ja sininen nuoli tuulen suunta.

13.12.2020

Jaron parkkipaikalle tein yhtenäisen, pitkän jäljen, joka jatkui maantien reunaan, pyörätielle ja sen laitaa nurmikkoa pitkin U-n mallisesti takaisin. Matkalla oli 28 kongia ja aikaa harjoitukseen kului viitisenkymmentä minuuttia.

Harjoituksen tarkoituksena oli kehittää tekniikoita vauhdin hillitsemiseksi. Vaikka harjoittelussa pääasiallinen keino jäljestysvauhdin hillitsemiseksi onkin sopivin välein sijoitetut sopivan vaikeat kongit, niin muitakin työkaluja jäljestyksen tauottamiseksi pitää olla viimeistään tosi etsinnöissä. Siitä syystä tauottamisen harjoittelu on aloitettava jo nyt. Kriteerinä on liinan pysyminen löysänä.

Osa 1. Tässä videolla kokeilen liinan kiristyessä istumaan pysäyttämistä, mikä on näin jäljen alussa niin vaikeaa, että Eri ei pysty pysähtymään heti. Käytössä on myös jäljen lähtöön jätettävä etäpalkka, mutta hinku jäljellä etenemiseen on niin suuri, että etäpalkka unohtuu aluksi Eriltä.
Tässä videolla hyvää on jälkitarkkuus ja ilmaisut.

Osa 2. Eri jättää ilmaisun kesken päästäkseen jäljestämään mahdollisimman nopeasti. Istuminen vauhdin hillitsijänä ei sekään tahdo sujua ja etäpalkka on totaalisesti unohtunut. Näyttää myös siltä, että Erillä on riista mielessä. Eri tietää ennestään, että alueella on jäniksiä. Koska etäpalkka alkaa jäädä kauaksi, teen sen etsimisestä, syömisestä ja ruokakupin noutamisesta Erille uuden, taakse päin suuntautuvan tehtävän, joka tauottaa hurjan jäljestyskiihkon ja pakottaa ajattelemaan muita asioita hetkeksi. Juokseminen kupille ja sen nouto purkavat lihasjännitystä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Erin pitää myös noutaa ruokakuppi. Nouto ei näy videolla.

Osa 3. Ehkä edellä ensimmäistä kertaa tehty etäpalkkakupin noutaminen saa Erin ajatukset niin pois jäljestämisestä, että liikkeelle lähtö seuraavalle etapille tuottaa hankaluuksia. Jäljelle ampaiseminen yleisestikin on omiaan aiheuttamaan heti alkuun jäljen hukkumisen. Liikkeelle lähdön pitäisi olla rauhallinen ja nenän olla heti käynnissä, mutta nyt Eri on kuin jousella viritetty ja ampaisee vauhdilla matkaan. Lämpölinjan visuaalinen ja hajullinen raja tuottaa suuria ongelmia. Itse jäljestys sujuu hienosti myös häiriönä olevien autonjälkien yli tien laidasta toiseen laitaan, mutta matkan varrelle ja kongi. Pysäytän Erin, jotta saan kongin poimittua pois. Toiselle kongille Eri palaa myötätuulen ja vauhdin aiheuttaman parin metrin ylityksen jälkeen hienosti. Videolla on käytössä toista kertaa etäpalkka, ja kupin noutaminen.

Osa 4. Ampaisu matkaan juoksuaskelin on edelleen korjattavien listalla. Ilmaisujen aikana tapahtuva nokkiminen todennäköisesti jää pysyväksi, koska en ole sitä yrityksistä huolimatta saanut pidettyä itselläni kriteerinä. Jäljestäminen ja ilmaisut alkavat kuitenkin sujua kivasti ja kongit ovat tässä muuten sopivalla etäisyydellä vauhdin kannalta. Myös etäpalkka kaukana ja kupin nouto kehittyvät. Seuraavaksi oli vuorossa maantieosuus, jota ei kuvattu turvallisuussyistä. Jäljestys sujui kivasti.

Osa 5. Sivutuuleen kulkeminen näkyy työskentelyssä. Tuuli levittää sekä jäljen, että kongin hajua ja Eri harhautuu sen mukana pois jäljeltä ja jäljestämisestä tulee aaltoilevaa. Tässä vaiheessa jälkeä näkyy kuitenkin jo rauhoittumista jäljestämiseen. Kongin palojen koko aiheuttaa mietiskelyä: liian pienet eivät löydy, vaikka nuuskimistekniikka olisi sopiva ja liian suuret taas saavat koiran huolimattomaksi. Jäljestäessä tuntui, että Erin hinku eteen päin johtui ajoittain riistasta, mutta videota katsellessa vaikuttaa siltä, että jälki oli se, joka aiheutti riistanomaisen himon eteen päin pääsemiselle.

Osa 6. Vastatuuli ja helppo alusta näkyvät kahdella tavalla ilmaisuissa: ensiksi Eri miettii jäättää ilmaisun kesken, mistä annan voimakkaan sanallisen palautteen ja toisella kongilla hajua pitää työstää kauan, ennen kuin kongi löytyy. Tämän videon jälkeen jälki jatkui vielä parin kongin verran. Seuraavaksi pitäisi tehdä tällaisen harjoituksen yhteydessä niin, että välillä on kaksi kongia aivan peräkkäin, jolloin heti uudelleen liikkeelle lähdettyä tulisi olla tarkkana, eikä ampaista liikkeelle laukka-askelin.

12.12.2020

Kulmaharjoittelua Kasvihuonehallin parkkiksella asfaltilla ja nurmella. Ongelmana vauhti ja hosuminen ja kulmien teknisen suorittamisen uutuus.

Huomenna teen pitkän suoran jäljen häiriöttömään alustaan ja pysäytän Erin istumaan kun liina kiristyy. Koska vauhdin kasvu aiheuttaa ongelmia tarkkuuteen, teen täsmäharjoituksen, jossa kriteerinä etenemiselle on sopiva vauhti. Sopivan vauhdin ajattelen tuovan tarkkuutta kulmiin, joten sen sijaan, että harjoittelisin kulmia, harjoittelenkin sopivaa vauhtia suorilla, helpoilla osuuksilla. Alla video, joka innoitti tähän pohdiskeluun.

6.6.2020

Jaron parkkipaikka. Kova etelätuuli. Hyvin onnistui pitää mielessä jäljen yksityiskohdat. Kulman yli valuva haju aiheutti eniten hankaluuksia Erille. Vaikka jäljet oli tehty vain kahdessa osassa, pilkkominen harjoituksiin onnistui hyvin eli yksittäisten jälkien välille tuli kunnon palkka ja tauko.

Harmillisesti Tractiven sijainti heittää muutamalla metrillä satelliittikuvaan verrattuna eli kuvan punainen viiva ( Eri ) ja sininen ( jälki sijoitettuna oikein satelliittikuvaan ) ovat oikeasti lähes päällekkäin. Suurin osa kuvien sinisistä töhryistä ovat palkkaamisen aiheuttamia eli jäljestämisen jälkeen tulleita, mutta osa on jäljen hakemista sen jälkeen kun Eri on sen hukannut.

29.11.2020

Ensimmäistä kertaa asfaltilla kulmia harjoittelemassa. Lumi helpotti tulkitsemista. Tein pitkän jäljen, jossa oli tarkoituksena pilkkoa se erillisiin etappeihin. Käytännössä menimme sen kuitenkin yhtä kyytiä, mikä jälkikäteen ajatellen nostatti Eriä paljon. Vauhdissa piti miettiä, mitä tehdään virheiden kanssa: kun vauhti nousee, kongit ja löytymättä, mennään yli kulmista.

Ilahduttavaa oli, että lumella näkyneet jäniksen jäljet ja monet muut häiriöt, eivät olleet ongelma. Suurin ongelma oli, että en itse tarkasti muistanut kongien paikkoja ja tein oletuksia. Myös sivutuuli oli vaikeaa. Sattumalta hoksasin tässä harjoituksessa, että pitää harjoitella heti lähettämisesen jälkeen tulevia kulmia, jolloin matkaan ei voi lähteä säntäämällä. Tässä kokeilin myös palkata ilmaisua päästämällä heti uudelleen matkaan ja toista ilmaisua nopeasti pallolla.

Tässä hyvä esimerkki improvisoinnista. Vaikka ajatuksena oli tehdä yksittäisi kulmaharjoituksia asfaltilla, tehtiinkin kulmia peräkanaa. Ja lopuksi vielä suora osuus nurmelta asfaltille. Ja kaiken huipuksi harjoiteltiin tässä jäljen aloittamista jäljen kulkusuuntaa vastaan. No, itse asiassa jäljen kulkusuuntaharjoittelua ollaan tehty lähes koko ajan eli aloitettu milloin missäkin kulmassa kulkusuuntaan nähden. Tässä tähän harjoitukseen motivoi se, että Erillä oli jo ajatus siitä, mistä päin tullaan ja jälki jatkui nurmella ja väärä suunta meni asfaltille. Hyvin Eri selvisi suunnan määrittelystä, onneksi.

Olen päättänyt, että jäljen etenemisen kriteerinä on liinan löysyys. Vetäminen kuluttaisi voimat väärään asiaan. Löysyys säilyy, jos kongit ovat pysäyttämässä vauhtia, mutta tässä alla videolla kokeilen pysäyttää myös istumaan heti kun liina kiristyy. Koska halu edetä on niin kova, ei hiljainen vihje todennäköisesti kuulu Erin jäljestyskuplaan. Hienosti Eri hoksaa homman juonen ja jatkaa jäljestystä sanallisella vihjeellä. Tämä kokeilu otetaan tavaksi.

21.11.2020

Meillä on ollut melkoisen tuulisia päiviä. Tässä asfaltijäljestystä U-mallisella jäljellä, jossa ensin voimakas myötätuuli, kaarteessa sivutuuli ja paluumatkalla vastatuuli.

Toinen jälki sivutuuleen. Eri söi ensimmäisen kongin, koska viime aikoina palkka on tullut ruokana eteen. Muutetaan palkan suunta, ettei tule ajatuskatkoksia. Pidempi tauko jäljestyksessä rankaisuna heti syömisen jälkeen.

16.11.2020

Alku asfaltilla, käännös vasemmalle ruoholle ja ruohoa pitkin takaisin. Pitkässä heinikossa ja ruoholla vauhti kiihtyi liikaa ja tarkkuus kärsi. Eri rakastaa jäljestämistä. 13 kongista 10 löytyi. Kova tuuli.

6.11.2020

Kaari asfaltilla 30 m, Beamex parkkipaikka. Kova tuuli. 4 jälkeä. Pari – kolme kongia. Videolla viimeinen harjoite.

1.11.2020

Abc, kova tuuli, +8, kostea asfalti.

 1. Jälki 40 m kolmio+kaari, 2 kongia, tarkasti
 2. Jälki 30 m laatoituksella 120 astetta, 3 kong. Nokkimista, josta minitauko.
 3. 4 x 2 aloitustallaus, lähetys jäljelle lähes väärään suuntaan. Kaartaen U:n mallisesti n. 150 m. 4 kongia, 1 ohitettiin. Suuria vaikeuksia viimeisellä osuudella.
 4. Pieni kolmio, jota tutki tarkasti ja pitkään, jälki 25 m, loiva suorakulma. Kong alussa ja lopussa. Jäljesti hieman tuulen alapuolella, mutta hyvin.

31.10.2020 la

Ruusulehdon koulu. Hienoa soraa. Etäpalkka. Hessu kotona. 😊

 1. Jälki 1 kong n. 5 m alusta. Jatkettiin toinen jälki heti perään.
 2. Jälki 1 lähetys kolmiolta takaviistoon, 1. kong n. 5 m, Elinan ja Elsan ajaman namijäljen ylitys lopussa ja parin metrin päässä 2. kong. Autoon tauolle, jonka aikana pieniä kong-etsintöjä ja namituijotusta.
 3. Jälki lähetys suorassa kulmassa, eka kong 2 m, häiriöjäljellä pyörimistä, toka kong 10 m, kolmas n. 30 m. Loppupalkkana sai juosta kaikkien koirien jäljet pihalta.

30.10.2020 pe

Ysin edessä asfaltilla ja nurmella kolme kong-etsintää ja pihalla kaksi Tiinan kolikkoa tallatulta alueelta alkuhajun avulla.

29.10.2020 to

Kråkholman leikkipuisto, märkä nurmi, päivällä, kovahko tuuli, kolmio+10 – 30 m jälki, 3 kongia. Lähetys jäljen suuntaan, sivusta ja takajälkeen. Kaikki kongit löytyivät. Loppupalkan jälkeen pääsi ekalla ja kolmannella ryntäämään jäljen päähän ja tokalla pissalle.

Näiden jälkeen vielä noin tunnin vanha asfaltijälki Kråkholmantien laidassa ja kong n. 10 m päässä. Tarkenteli useaan kertaan ja tarkasti juuri kongin kohdalla olleen tuntemattomattoman karvatupon. Löysi kongin, jonka jälkeen etäpalkka ja kakkalenkit.

Seuraavaksi kolmiojäljet hiekalla / soralla.

28.10.2020 ke

Optiman parkkipaikka, asfalti. Sadetta, pimeää. Kaksi kolmio+jälki, kong heti kolmion jälkeen, jälki jatkui 10 m ja lopussa kong. Lähetys jäljen suuntaan kolmion reunalta ja 90 astetta jäljen suuntaan kolmion reunalta. Etäpalkka. Pysähtyi ekalle kongille, johon jäljestys lopetettiin.

Jäljestysrutiinit 25.10.2020 lähtien

 • ulkoilutus muualla
 • jäljestysvaljaiden pukeminen autossa ja liina
 • LÄHELLÄ kuljetus lähtöpaikkaan
 • mahdollisen etäpalkan laittaminen maahan
 • NENÄ ja käsi aloituskohtaan maahan, SPÅRA
 • ilmaisun palkkana pallo ja namit / etäpalkka sekä loppupalkkana lupa juosta eteenpäin jälkeä
 • ohitettuihin kongin paloihin ei reagoida
 • jäljestyksen keskeyttäminen: NENÄ -vihjeellä
 • ilmaisun jättäminen kesken tai nokkiminen johtaa virhemerkkiin ja taukoon

25.10.2020 su

Kotipihassa ja asfaltilla 5 kongia. 1 jäi löytymättä. Lähetys 0,5 – 10 m ennen kongia. Sisälsi myös 90 asteen kulman, koska annoin jatkaa löytymättömän ohi seuraavalle kongille. Kivan näköistä. Yksi tökkäisy toisella kongilla, jonka keskeytin ja lähetin samalle tehtävälle uudestaan. Sen jälkeen ei tökkäisyjä. Takapalkka ei poikkeuksellisesti ollut käytössä neljännellä ( ja viidennellä ) kongilla, jonka ohi meni. Ohitus johtui siitä, että sen tiennyt tarkkaa aloituskohtaa. Tää on hurjan kivaa.

Jotta eri etsintätyylien vihjeet pysyisivät mielessä, tein kahdella kong-palalla hajuetsintäharjoituksen pihalla, jossa häiriönä oli omia jälkiäni parin tunnin takaa. Hienosti teki heti oikealla tyylillä.

24.10.2020 la

Optiman parkkipaikka. 6 kong-palaa jäljellä, jossa lähetys 0,2 – 3 m ennen kongia. 1 jäi löytymättä. Lisäksi yksi tallattu kolmio ruoholla. Lähetin vahingossa hajuetsintä rutiinilla ja Eri jätti alueen huomiotta hienosti ja palkkasin pallolla. Sitten heti perään lähetys jäljestysrutiinilla ja hienosti vaihtoi siihen moodiin.

23.10.2020 pe

Aloitamme jäljestyksen harjoittelun. Ensimmäinen harjoitus asfaltilla Kivikankaan kasvihuonehallin pihalla. Viisi 1-3 metriä pitkään edestakaisin tallattua jälkialuetta, joissa 1 – 2 4 mm kong-palaa. Tavoitteena aluksi rutiinin muodostaminen niin, että se eroaa ilmavainuisesta lähdehajun ilmaisuun tähtäävästä etsinnästä.

Todettiin, että Eri kuuntelee ja katselee tarkasti lähetysvihjeitä ja näin ollen on tärkeää jatkossa aina noudattaa oikeaa vihjettä kuhunkin tehtävään. Itse jälkialueella pysyminen oli helppoa, mutta ilmaisussa esiintyi jonkin verran aluksi hankaluutta, samoin kuin matkaan lähettämisessä. Napautus maahan ei toimi, joten alla erikseen jäljestysrutiinit, joita alan noudattamaan.

19.1.2021

Kasvihuonehalli. Lämmittelynä sisällä neljä pikkuriikkistä etsintää. Kuntosalin pihalla ensin kolme aloitusta samaan jälkeen harjoitellen suunnan määrittelyä, tauon jälkeen kaksi pikkuriikkistä etsintää ja sitten jälki jossa heti lähetyksen jälkeen kulma. Jäljen poikki auton ja ihmisten jälkiä. Kolme kongia. Eri joutui tekemään töitä suunnan määrittelyn, kulman ja häiriöjälkien kanssa ja nautti kun selvitti vaikeudet. Kierrosten nousu tauon jälkeen odotusten kasvettua ja vaikeudet yhdessä saivat aikaan voimakkaan nokkimisen ilmaisuissa. Tänään 12/12 kongia.

Bookmark the permalink.

Kommentit suljettu.