Koiraetsintä: erottelu, jäljestys

18.8.2016

Aloitin kaksi viikkoa sitten koirahajulla ilmaisuharjoitukset. Kohdekoira viedään autolla paikkaan, jossa se päästetään tiettyyn paikkaan ruoholle kuskin tai pelkääjän puolelta, ilman, että koiran omistaja nousee autosta. Kohdekoira istuu ja tai seisoo noin metrin etäisyydellä autosta 10 sekuntia – 1 minuutti ja otetaan takaisin autoon. Kohdekoirasta otan hajun hieromalla muovipussi kädessäni talouspaperin palasta kohdekoiran turkkiin ja tassuihin. Myös karvoja saatetetaan ottaa talteen. Hessu tulee etsimään hajukohtaa 1-3 tunnin kuluttua.

Väiski: kolme hajukohtaa Kalvholmsvägen: kolmannen kohdalla intensiivistä nuuskimista

Repe: kolme hajukohtaa Näsinkoululta lähtevällä tiellä: toisen kohdalla intensiivistä nuuskimista

Väiski: kolme hajukohtaa Larsmon tieltä vasemmalle poikkeavalle ensimmäisellä pikkutiellä Pietarsaareen päin Gertrudsin jälkeen: intensiivistä nuuskimista kolmannen kohdalla

12.8. Sissi-berni: kolme hajukohtaa Kalvholmsvägenillä: jokaisen kohdalla intensiivistä nuuskimista ja kaksi ensimmäistä merkattaisiin pissaten, kolmas käskystä istuen

15.8. Tuuli: kolme hajukohtaa Joutsenen tiellä: kolme tuntia vanha, kova tuuli, ei mitään reaktiota. Hajulähteenä pelkästään karvat, jälkikäteen hoksasin, että alkuhajupurkki itse haisi pahalle. Otsalampun valossa.

18.8. Julian Jesse: Pohjanlahdentien nurmikko ja Malmin ruohokenttä, josta ruoho leikattu hajun tekemisen jälkeen. Kummassakin paikkaa ilmaisu, muutaman metrin etäisyydellä hajukohdasta, ei hajupaikan merkkaamista.

Tarve pimeille hajuille eli että en itse tiedä, onko paikassa hajua vai ei. Täytyy käydä etukäteen merkkaamassa tiettyjä kohtia ja sitten käydä niistä vain joihinkin laittamassa haju ja kertoa mulle vaikka lapulla, jonka avaan vasta ilmaisun sattuessa, että osuiko oikeaan.

24.4.2016

Hessun kanssa on aloitettu jäljestämisen harjoittelu käytännössä alusta. Tein nimittäin yli 2 km pitkän verijäljen viikko sitten ja osoittautui, että intoa on enemmän kuin keskittymiskykyä. Jarruttamisesta huolimatta erityisesti kulmat tuottivat vaikeuksia ja Hessu poistui myös harhoille. Lääkkeenä hutiloimiseen oon alkanut tarjoilla ruoan nurmikolla ja pelloilla, joilla ei vielä kasva mitään. Ensimmäinen jälki oli sellainen, että Väiskikin oli mukana ja turvotettu papu oli joka askeessa. Ei toiminut. Paremmin toimi saman jäljen loppupää, jossa pidempi 3 – 30 askelta ja enemmän ruokaa. Ja kumpikin koira on jälestänyt sen jälkeen yksin. Väiski on ihan pro, se käy siivoamassa Hessulta jääneet ruoat ja menee kuin juna. Hessu taas haikailee ilmassa leijuvien tuoksujen perään eikä ruoka motivoi tarpeeksi.

Tänään ajettiin eilen veritetty peltojälki, jossa kulmia ja koirakon tekemä harha sekä satoja eri kokoisten sorkkaeläinten jälkiä. Kova tuuli. Kulmilla meni yli, ilmassa leijuvat tuoksut veivät huomion, myös maasta löytyi häiritseviä tuoksuja. Positiivista oli, että kaikki kulmien jälkeen olleet juustovahvikkeet löytyi ja syötiin, mutta jatkossa täytyy kokeilla laittaa ne vähän kauemmaksi eli 7-8 metrin päähän kulmasta. Nyt aiheuttivat (1-5 m) oikaisua ja pyörimistä. Positiivista myös, että yhtään kehotusta ei tarvinnut antaa eli vaikka seisoin täysin paikallani aina kun kuono nousi maasta tai koira poistui jäljeltä, niin into etsimiseen ei loppunut. Ja tietenkin positiivista oli myös se, että loppua kohden seilailu sinne tänne ja ilmahajujen perään väheni ja maavainuinen, oikeanopeuksinen tarkka jäljestys lisääntyi. Jäljellä oli myös suoraan jatkunut katko, jonka päästä kääntyi veritetty ura sorkalle. Tämä osuus oli hyvää työtä myös siinä lopussa. Kaiken kaikkiaan näytti siltä, että tällä keinolla saadaan sitä tarkkuutta, jota ollaan hakemassa. Niinpä meillä on nyt hommattuna lupa aika monen pellon hyödyntämiseen tässä tarkoituksessa. Ja muualla jatketaan ruokajälkien tekemistä.

19.4.2016

Näköerottelussa oli muutaman viikon tauko. Istumista, joka on ilmaisutapa, ollaan sen sijaan harjoiteltu ahkerasti niin, että se toimisi sanallisesta viihjeestä myös silloin kun Herra Hoon kierrokset nousevat tappiin. Käytännössä näin käy esimerkiksi silloin kun ollaan lähdössä kotoa pyörälenkille. Kun tauon jälkeen otin jälleen sohvalta näköerottelua, vaikutti koiran ymmärrys asiasta kypsyneen niin kuin monesti käy, kun asiat saavat hautua. No, minä näppäränä tyttönä puolivahingossa hoksasin sitten, että vaikeutetaan erottelua esinevalinnoilla: oikea esine on näkymättömämpi kuin väärät. Ennen tämän päivään harjoitusta ollaan kahtena tai kolmena iltana tehty yksi harjoitus, jossa toistoja vain yhden oikean verran ja aluksi jokunen epäonnistuminen. Ja sitten koko iltaruoka kun en ole jaksanut alkaa sählätä varsinaisilla koulutustuokioilla. Tänään otettiin sitten vähän perusteellisemmin aamulla, mistä video. Aamun harjoittelu tuotti tulosta: iltaruoka meni kerralla oikein: suoraan vispilälle, vaikka häiriöinä nuo samat kuppi ja rahapossu. Tästä ei videota todisteena, mutta kuvataan sitten taas kun ollaan vaihdettu esineitä ja toivottavasti päästään koko ajan ekalla oikeaan suoritukseen

12.3.2016

Viime kerran jälkeen muutin seuraavia asioita: intensiteettiä katsomiseen. Esinettä pitää tuijottaa herkeämättä kun se on lattialla. Aluksi näytetään tuijotettava esine, toinen samanlainen ei ole vielä mukana. Sitten siirrytään kahden samanlaisen esineen käytäntöön. Myös kestoa ilmaisuun harjoiteltiin eli oman reaktion viivästyttämistä.

7.3.2016

Näköerottelu on tässä vaiheessa.

12.2.2016

Molly: pitkäkestoinen purkki käänteisellä houkuttelulla: nyrkki aukeaa purkin takana. Kauhat eri käsissä, tarjotaan välillä väärää edellä, jos menee lankaan, poistetaan oikea hetkeksi. Istuminen häiriötä kohti. Haju purkissa, purkki lattialla, ilmaisuvihje. Palkka lähelle purkkia. Lisätään 2 tyhjää radaksi oikean lisäksi. Välillä poistetaan oikea ja palkataan tyhjien ilmaisemattomuudesta.

Hessu: Kotona näköerottelua. Ohjaaja koiran selän takana lähetystilanteessa. Helpotetaan harjoitusta, jotta saadaan riittävästi onnistumisia ja heti istumavihje kun menee oikealle. Sanotaan vapaa, jos menee väärälle. Helpotustapoja: vain oikea esine esillä, monta toistoa samalla esineellä, muutetaan vain yhtä asiaa kerrallaan: joko oikeaa esinettä, esineiden paikkoja, väärien esineiden määrää. Palkataan myös pelkästä katsomisesta. Istuminen. Etäisyys ohjaajaan. Aloitetaan helpoissa tilanteissa.

7.2.2016

Molly: pitkäkestoinen purkki käänteisellä houkuttelulla. Kauhat eri käsissä, tarjotaan välillä väärää edellä, jos menee lankaan, poistetaan oikea hetkeksi. Matolla odottaminen ja esineen katsominen. Tähän voi lisätä vihjeenkin, jos alkaa onnistua. Istuminen eri tilanteissa ja paikoissa.

Hessu: Istahtaminen ulkona  ja häirittynä eri tilanteissa. Kokeillaan kotona näköerottelua. Ohjaaja koiran selän takana lähetystilanteessa. Helpotetaan harjoitusta, jotta saadaan riittävästi onnistumisia ja heti istumavihje kun menee oikealle. Helpotustapoja: vain oikea esine esillä, avustaja ottaa väärän pois, osoitetaan oikeaa kosketuskepillä samalla kun koira on menossa sitä kohti, väärät esineet kauempana, aloitetaan helposta ja edetään vaikeampaan.

31.1.2016

Molly kotitehtävät: luopuminen avoimella kädellä olevasta ruoasta ja saman tempun tekeminen pitkäkestoisemman nenä-purkissa -käytöksen aikaansaamiseksi. Kaksi kauhaa ja tumma on oikea. Väärän koskeminen jätetään huomiotta ja palkataan oikeaa. Jos Molly alkaa hoksata, aletaan lisätä vaikeutta tarjoamalla väärä houkuttelevammin. Matolla odottamiseen lisätään myös makupalahäiriö kädestä.

24.1.2016

Jatketaan näin, mutta kokeillaan aina uutta esineparia, kunnes Hessu osaa aina mennä jo ensimmäisellä kerralla oikealle, ilmaista istuen heti, eikä tarkista väärää. Nyt käyty läpi kananmunalaatikko, kauha, vihreä lasi, kynttilä.

23.1.2016 yhteisharjoitus nr 2

Visuaalinen eli näköerottelu
Hessun löytöilmaisuksi vaihdoin tänään maahanmenon sijaan istumisen. Maahanmenoa on vuosi takana; mielenkiintoista nähdä missä vaiheessa se korvaantuu istumisella. Visuaalista erottelua on harjoiteltu kolmisen kertaa aiemmin, mutta olen tehnyt liian vaikeita harjoituksia, onnistumisprosentti on ollut liian pieni. Tänään esineinä: kynttilä ja vihreä juomalasi. Odottaminen korokkeella. Katso-vihjeestä Hessu lähti näyttämään, joten palkkasin välillä pelkästä katsomisesta. Näytölle vihjeenä: Näytä. Vaihtelin sijaintiani: esineet välissämme / koiran vieressä ja esineet edessämme. Kuuma esine oli kynttilä. Riikka vaihtoi esineiden paikkaa kun koira onnistui ensimmäisellä kerralla menemään oikean luo. Ilmaisuna istu-vihje. Hessu meni näytölle iloisesti ja turhautumista ei ehtinyt esiintyä juuri ollenkaan, koska annoin istu-vihjeen heti kun koira lähestyi oikeaa. Mutta Hessu meni aluksi aina samanpuoleiselle esineelle, jota oli edellisellä kerralla palkittu ja vasta sitten oikealle. Ja kun onnistui menemään heti oikealle, niin seuraavalla kerralla oikea ei enää ollutkaan sillä paikalla, koska esineet oli siirretty keskenään ja taas koira meni aluksi väärälle, mutta vaihtoi kyllä itse oikeaan. En muista montako jaksoa harjoittelimme, mutta noin neljännellä eli viimeisellä Hessu onnistui menemään heti oikealle, vaikka se ei enää ollutkaan siinä paikassa, missä se oli ollut juuri äsken. Seuraavalla kerralla voisi yrittää samaa asetelmaa kahdella muulla esineellä aloittaen taas katseen palkkaamisesta. Vaikuttaa siltä, että näköerottelu on Hessulle vaikeampaa kuin hajuerottelu. Tai ehkä olen vain unohtanut, mitä hankaluuksia sen kouluttamisessa oli. No, vaikeus on hyvä syy harjoitella tätä asiaa. Kun periaate selkiää koiralle, auttaa se todennäköisesti kovasti etsi-samanlaista -käsitteen yleistämisessä. Näköerottelussa on se hyvä puoli, että ainakin voin olla täysin varma siitä, mitä koira silmillään aistii, ehkä nyt värien erottelua lukuunottamatta. Hajuerottelussa kun on aina se riski, että harjoitustilassa on hajuja, joita siellä ei saisi olla.

Tyhjän purkkiradan tarkistaminen

Molly nuuski rauhallisesti ja järjestelmällisesti viisi ylösalaisin olevaa purkkia. Palkka purkin päälle. Huomasimme kuinka tärkeää on palkata ennen kuin kuono ehtii naksun jälkeen kääntyä ohjaajaan. Näin ei vahvisteta purkkiradalla ohjaajaan tuijottamista. Kotona voi harjoitella rataa, jossa jokin / jotkut purkit korvataan jollain muulla esineellä. Ja harjoitella voi myös pihalla.

Alkuhajupurkin nuuskiminen

Mollyn kuono-purkissa-käytökseen harjoitellaan lisää kestoa: makupalakäsi ja purkkikäsi yhtä aikaa selän takaa lähekkäin koiran eteen ja kun kuono on purkissa vaihdellaan aikaa, jonka jälkeen naksu. Pyritään pikku hiljaa pidentämään haistelun kestoa, mutta pidetään huolta, että naksu tulee vain ja ainoastaan silloin kun kuono on purkissa. Koetataan saada kestoa lisää käänteisen houkuttelun avulla: makupalakäsi liikkuu ja kun kuono poistuu purkista, makupala käsi lakkaa liikkumasta ja odotetaan, että koira laittaa kuonon uudelleen purkkiin ja palkitaan.

Tumma ja vaalea kauha

Koiran ei tarvitse vielä erotella, mutta lisättiin häiriöksi ohjaajan liike jaloilla ja toisella kädellä. Nämä häiritsivät voimakkaasti kaikkien koirien keskittymistä tehtävään. Todettiin, että kannattaa heittää makupala sinne puolelle, jossa oikea kauha on. Todettiin, että koira minimoi kulkemansa matkan ja pyrkii ( kun ei ollut merkitystä kumpaan kauhaan koskea ) minimoimaan kulkemansa ja matkan ja koskee siihen kauhaan, joka on lähempänä makupalakättä. Seuraavalla kerralla voisi tehdä jommasta kummasta kauhasta oikean ja harjoitella siihen asti, että koira ei koske väärää, vaikka oikeaa ei ole ollenkaan tarjolla.

Ilmaisukäytös

Mollylle pihalla istu ja maahan -harjoituksia vaihtelevissa tilanteissa. Hessulle pitää päättää ei-hajua -ilmaisu ja alkaa harjoitella sitä.

 

Bookmark the permalink.

Kommentit poistettu käytöstä.