Nose Work – ilmaisu, laatikko, suuri häiriö

Aloita vihjesanan ja häiriöiden lisääminen helppoon etsintätehtävään. Vihjesanan sanominen on aluksi monille koirille häiritsevää ja se kannattaa aluksi sanoa vasta silloin kun koira on jo menossa hajulle. Ilmaisun kestoa kannattaa vaihdella. Keston pidentäminen on yksi vaikeus lisää. Lisää vain yksi häiriö tai vaikeus kerrallaan etsintä- ja ilmaisutehtävään ja vähennä muita vaikeuksia, jos lisäät toisia. Esim. uudessa ympäristössä voit aloittaa helpoimmasta mahdollisesta tehtävästä ja vaikeuttaa kun koira osaa. Mitä kokeneempi koira, sitä nopeammin vaikeuttamisen voi tehdä. Pidä kuitenkin huolta siitä, että koira onnistuu riittävän hyvin, jotta se ei menetä lakkaa yrittämästä. Jos koira epäonnistuu kaksi kertaa peräkkäin, pidä tauko ja tee seuraavaksi helppo harjoitus, joka onnistuu. Koira voi myös olla sairas ja epäonnistua siksi. Tai sillä on jokin muu syy epäonnistumiseen. Pidä tauko ja selvitä, mikä ongelma on.

Voit harjoitella ilmaisun tarkentamista pahvilaatikon avulla. Valitse laatikko, joka on suuri ja puhkaise siihen aluksi kaksi reikää, jotka sijaitsevat noin toinen lähellä toista ja toinen lähellä toista kulmaa. Laita laatikon sisäpuolelle hajutarra ihan toisen reiän viereen. Reiän koko voi olla noin sormen mentävä. Laita laatikko kiinni. Kun koira osaa tarkentaa ilmaisunsa oikealle reiälle, voi laatikkoon laittaa puhkaista muutaman reiän lisää, mutta riittävän kauaksi toisistaan, jotta koira ei saa voimakasta hajua kuin oikeasta reiästä. Kääntämällä laatikkoa, oikean hajureiän sijainti muuttuu. Älä muuta hajulappua reiästä toiseen.

Videolla laatikkoon on puhkottu useita reikiä ja laitettu yhden reiän viereen haju. Vaikeutena tässä harjoituksessa tälle koiralle olivat: pahvilaatikko, monta reikää, vihjesanan käyttö, kissa, muitakin ihmisiä keittiössä ajoittain, makupalat avoimella (liikkuvalla) kämmenellä, minun liikkeeni, sijaintini eri puolilla laatikkoa sekä lattialle heittämäni makupalat.

Jos tehtävä on liian vaikea koiran tasoon nähden tai jos esim. olet asettanut hajun niin, että se todellisuudessa haiseekin toisessa paikassa kuin alun perin oli tarkoitus, turhautuu koira. Turhautuminen saattaa johtaa virheelliseen toimintaan. Jos koirasi tekee jotain, mitä et sen halua jatkossa tekevän, keskeytä harjoitus. Mieti, mikä meni pieleen ja muuta harjoitusta tai pidä tauko. Älä kuitenkaan kiellä koiraa. Kieltäminen ei opeta koiralle, mitä sen pitäisi tehdä. Et voi myöskään koskaan olla täysin varma, etteikö koira olisi oikeassa ja sinä väärässä. Lisäksi kieltäminen voi koiran mielessä yhdistyä nuuskimiseen. Koira, joka ei uskalla nuuskia, ei löydä. Älä kiellä!

Kommentit suljettu.