Värierottelu

Värierottelua opettaessasi tulet harjoitelleeksi kouluttamisen mekaanisia ja periaatteellisia taitoja ja koirasi oppii erottelun periaatteen. Värierottelu kannattaa opettaa mille tahansa koiralle ja se on hyödyllistä opettaa ennen hajuerotteluja. Tarvitset kaksi suunnilleen samanlaista kauhaa, joista toinen on vaalea ( = kohde ) ja toinen on tumma ( = häiriö ). Ennen kuin aloitat vaiheen A, opeta koira koskemaan kuonollaan kolmeen erilaiseen kauhaan ja mielellään myös muihin esineisiin, joita pidät kädessä.

Vaihe A

1) Laita tumma kauha piiloon, mutta käden ulottuville.
2) Ota toiseen käteen heitettäviä makupaloja kymmenisen kappaletta
3) Ota toiseen käteen vaalea kauha ja laita se koiran kuonon tasolle ja makupalakäsi noin puolen metrin etäisyydelle kauhasta. Voit myös jättää makupalakäden aluksi selkäsi taakse ja näyttää pelkästään kauhan.
4) Kun koira koskee kuonollaan vaaleaan kauhaan palkitse naksu(sana)lla ja heittämällä makupala parin metrin päähän.
5) Kun koira osaa koskettaa vaaleaa kauhaa, joka on sinun eri sivuillasi ja edessäsi ja myös eri korkeuksilla, ota mukaan tumma häiriökauha ja aseta se noin 30 sentin päähän kohdekauhasta V-asentoon varsi ylös ja kupu alas päin. Kauhat kannattaa pitää yhdessä ja makupalat toisessa kädessä.
6) Jos koira koskee väärää kauhaa, älä tee mitään äläkä kiellä. Jos koira koskee oikeaan kauhaan palkitse kuten kohdassa 4.
Huom! Jos koira tarttuu hampailla kauhan varteen, nosta varsiosa niin korkealle, että koira ylettyy koskettamaan kupuosaan juuri ja juuri hyppäämättä. Voit myös käyttää kosketusesineenä aluksi esim. vasaraa. Metalliseen vasaraan on ikävämpi tarttua hampailla ja koira oppii sen kanssa helpommin oikean kosketustekniikan.

7) Jos koira ei huomaa oikeaa kauhaa, vaan jumittuu väärään, ottaa sen suuhunsa tai alkaa haukkua ( = turhautuu ), piilota kohde eli vaalea tai kummatkin kauhat hetkeksi selkäsi taakse ja ojenna uudelleen näkyviin.
8) Jos kohta 7 ei auta asiaa, vaan koira jumiutuu edelleen, kätke kauhat selän taakse ja ojenna parin sekunnin kuluttua näkyviin vain vaalea kohdekauha ja palkitse kun koira koskee sitä. Kun koira on muutaman kerran koskenut sujuvasti vaaleaa kauhaa, voit ottaa tumman häiriöksi, kuten kohdassa 5.
9) Vapauta koira ja pidä parin minuutin tauko kun koira on syönyt kaikki kymmenisen makupalaa.

Vaihe B

Aloita harjoittelu heti kahdella kauhalla. Heitä makupala vuorotellen hiukan eri suuntaan, jotta koira syötyään sen lähestyy kauhoja vuorotellen hiukan eri suunnista. Tee muuten kuten vaiheessa A.

Vaihe C

Kuten vaihe B, mutta vaihda kauhojen paikkoja toisiinsa nähden epäsäännöllisesti 1 – 3 yrityksen jälkeen.

Vaihe D

Kuten vaihe C, mutta anna useampia makupaloja eli parempi palkka, jos koira osuu oikeaan kauhaan heti ensimmäisellä yrityksellä. Anna vain yksi makupala, jos koira koskettaa ensiksi väärää ja sitten vasta oikeaa.

Vaihe E

Jos koira koskettaa väärää kauhaa, piilota oikea kohde (tai kummatkin kauhat) selkäsi taakse ( = negatiivinen rangaistus eli koiralta poistetaan mahdollisuus saada palkkio ) ja laita se näkyviin vasta kun koira ei enää yritä koskea väärää.

Vaihe F

Vaikeuta oikean kauhan koskettamista tarjoamalla väärää kauhaa houkuttelevammin koiralle eli esimerkiksi pitämällä väärää kauhaa lähempänä koiraa kun se tulee syömästä edellistä makupalaa. Yritä siis huijata koira tekemään väärin.

Vaihe G

Tarjoa koiralle selän takaa pelkkä väärä kauha ja kun se lakkaa koskemasta sitä tai ei alunperinkään koske siihen, ota esille myös oikea kauha, jonka koskemisesta palkitset.

Tärkeää!
Jokaisessa vaiheessa koiran pitää onnistua saamaan palkkansa tarpeeksi helposti. Se tarkoittaa sitä, että noin 80 prosenttia koiran yrityksistä tuottaa palkkion. Siksi joudut välillä tarjoamaan jopa pelkästään oikean kauhan, jotta saat koiran varmasti onnistumaan riittävän paljon. Voit siirtyä vaikeampaan vaiheeseen (A-G) kun koira onnistuu helpommassa vaiheeseessa lähes täydellisesti. Noudata kaikkia aiemman vaiheen ohjeita myös vaikeammassa vaiheessa eli esimerkiksi vaiheessa F noudatat myös vaiheiden A – E ohjeita.

Häiriöiden tuominen mukaan harjoitteluun

Tuttukin tehtävä saa ihan uuden vaikeusasteen kun koiran huomiosta kilpailee jokin ympäristön ärsyke. Videolla esimerkki siitä, kuinka makupala voi toimia suurenakin häiriönä ajattelulle.

Vastaa