JKF-ryhmä 2014

Vedin Pietarsaaren seudun kennelseurassa agilitykoulutusta yhdelle ryhmälle. Tästä löydät harjoitustemme ohjelman vuonna 2014 muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

18.10.2014

Tehtiin Andersin hyppärirata esteeseen 16 asti paloittelemalla ensin 3 – 5 esteen jaksoihin alusta loppuun päin ja sitten ketjuttamalla takaa päin pidempänä kokonaisuutena.

12.10.2014

keinu-a-1lk 35este

Suunnittelin radan, jonka rakentaminen vaatisi mahdollisimman vähän hankalaa kantamista. Laiska keinot keksii. Ensin juostiin 1-19 ja sitten 17-35. Muuri korvattiin vielä tavallisella hypyllä, että saatiin kaikki tarvikkeet kontista.

07.07.2014

a) Monikierto 30 – 35 cm esteillä ja suora putki välissä. Jollei suora onnistu niin taivutetaan vähän. Edistyneimmille myös takaaleikkausta tässä harjoituksessa.

b) Puomin alastulo kiven päältä maahan.

c) Kolmella esteellä välistä veto. Esteillä hiukan sivuttaisetäisyyttä helpottamassa harjoitusta.

d) Pujottelu / Keinu

d) Pituus-pussi-hyppy suorassa linjassa. Kaukopalkka päässä. Harjoitellaan etenemistä suoraan riippumatta ohjaajan sijainnista.

03.07.2014

Onnea Kukalle ja Päiville kakkosiin nousun johdosta! Kaksi upeaa perättäistä nolla-voittorataa Vöyrillä Timo Teilerin tuomaroimana sinkauttivat tämän parivaljakon kohti uusia ongelmia ja niiden ratkaisuja. 🙂

02.06.2014

a) Monikierto 30 cm

b) Triangeliharjoitus, jossa vitosen ja kutosen välillä valssi, sokkari tai käteen otto ja lähettäminen tunneliin.

2014-06-02 jkf - triangel tunnelit

c) Puomi-pöytä

Pysähdyksen harjoittelua siten, että avustaja palkkaa ja ohjaaja jatkaa liikettä ja vapauttaa.

d) Kaari vs. suora

2014-06-02 jkf - kaari tunneli

Lähestymme pikku hiljaa 180 asteen käännöstä ja takaa kiertoa.

 

29.05.2014 Viralliset kisat Kokkolassa

25.05.2014 Viralliset kisat Pietarsaaressa

04.05.2014 Koulutusohjaajakurssin harjoitus

Lämmittelyharjoitus kavaleteilla
Rakennetaan askelohjaimista kavaletit. Tavoitteena koiran motoriikan kehittäminen ja turvallinen lämmittely ennen rajumpia liikkeitä. Jos aikaa jää voi ottaa kavaletit myös peruuttaen. Palkka eteen alas.

Putkijarru. Aluksi näytetään putken suulla palkka ja sanotaan hyvissä ajoin kääntymiskäsky. Pikku hiljaa lisätään vauhtia ja päästään pois näyttämästä putken suulta. Vaihdellaan mene vaan käskyn kanssa. Tavoitteena koiran kääntyminen jo putkessa, jotta saadaan tiukka käännös putkesta.

3-4 hypyn serpentiinirata U-putki päässä. Tavoitteena kyetä tulemaan putkesta ensimmäiselle esteelle oikein riippumatta siitä kummalla puolella estettä ohjaaja on. Lisätavoitteena kyetä ohjaamaan oikeaan tunnelin suuhun ja tehdä sokkari oikea-aikaisesti. Koiralle tavoitteena opettaa itsenäistä serpentiinityöskentelyä ohjaajan sijainnista riippumatta. Lisätään pitkää hyppyä tarkoittava käsky! Jos sujuu ensimmäisellä kerralla, voidaan suoristaa esteitä seuraavaan yritykseen. Jos halutaan lisää haasteita otetaan serpentiinit vinossa olevien esteiden ”väärältä” puolelta.

Pujottelu ja rata. 2×2 portit laitetaan aavistuksen avoimeksi. Sisääntulo kello 6-3 kulmista suorasta putkesta. Pujottelusta välillä palkataan mene vaan eteen ja välillä  käännytään oikealle, serpentiiniradalle. Tavoitteena erittäin itsenäinen pujottelu ohjaajan pysyessä kaikissa vaiheissa kaukana ja lähtiessä mahdollisimman nopeasti serpentiineille, jotta ehtii ohjaamaan oikeaan putken päähän ajoissa.

26.04.2014

Monikierto matalalla esteellä
lämmittelyharjoitus. Hyppytekniikkaharjoitus tiukkaan kiertoon. Nostetaan rima 20 cm:iin. 1-2 kiertoa ja pallopalkka. Tavoitteena sujuva kierto lähellä tolppaa ja riman pysyminen ylhäällä. Toteutuma: toisilla päästiin valitsemaan tiukammat kierrot palkattaviksi riippumatta kiertojen määrästä ja toisilla harjoiteltiin kahta peräkkäistä kiertoa.

Putkijarru. Aluksi näytetään putken suulla palkka ja sanotaan hyvissä ajoin kääntymiskäsky. Pikku hiljaa lisätään vauhtia ja päästään pois näyttämästä putken suulta. Vaihdellaan mene vaan käskyn kanssa. Tavoitteena koiran kääntyminen jo putkessa, jotta saadaan tiukka käännös putkesta. Tavoite toteutui pienessä vauhdissa, mutta vauhdin kasvaessa huomattiin, että yksi harjoitus ei riitä täyden ymmärryksen saavuttamiseen.

Rata tiukoilla kierroilla. Tavoitteena tiukan kierron käskyttäminen riittävän ajoissa ja radan muistaminen. Jos onnistuu, voi tehdä peilikuvan. Toteutuma: suurimmat ongelmat olivat radan muistamisessa. Radan lukua harjoiteltiinkin useaan otteeseen. Hienot käännökset ja hyvin muistettiin alkaa antaa sanallista käskyä ajoissa.

foundations 1 rata ja serpentiinit

Neljän hypyn serpentiinirata kahden U-putken välissä. Tavoitteena kyetä tulemaan putkesta ensimmäiselle esteelle oikein riippumatta siitä kummalla puolella estettä ohjaaja on. Lisätavoitteena kyetä ohjaamaan oikeaan tunnelin suuhun ja tehdä sokkari oikea-aikaisesti. Koiralle tavoitteena opettaa itsenäistä serpentiinityöskentelyä ohjaajan sijainnista riippumatta. Lisätään pitkää hyppyä tarkoittava käsky! Jos sujuu ensimmäisellä kerralla, voidaan suoristaa esteitä seuraavaan yritykseen. Toteutuma: aloittelijalle saatiin hyvälle mallille hakeutuminen putkelta ekalle esteelle. Nopealla, irtoavalla koiralla keksittiin keino ohjata takaa päin korrektiin putken suuhun. Apuna käytettiin suuntakäskyjä. Koira, joka ei tykkää u-tunneleista meni hienosti tunneleihin kun vauhti oli lähestyessä luja.

Kontaktiharjoite omatoimiharjoituksena. Tavoitteena 2o2o kun ohjaajalla liikettä.

Pujottelu
Aloittelijoille: kulman lisääminen ja käytävän kaventaminen. Toiselle koiralle sivulta tuleva pallon heitto oli liian iso häiriö. Mietitään jatkossa kuinka avustaja heittää, jotta häiriö vaikeutuisi sopivasti. Toisella koiralla todettiin, että suuri koko estää jyrkistä kulmista sisäänmenon ja jatkossa keskitytään klo 5-7 kulmiin ja kujan kaventamiseen.
Pidemmälle ehtineet: kuja melkein kiinni. Lähestytään suorasta tunnelista kulmat kello 6-3, jonka perään hyppy tai rengas.  Välillä lähetetään putkeen että ollaan lähempänä / kauempana pujottelusta kuin koira. Tavoitteena saada koira aloittamaan pujottelu oikein riippumatta kulmasta ja ohjaajan sijainnista ja pysymään loppuun asti vaikka ohjaaja rientää näyttämään seuraavaa estettä. Jos liian vaikeaa helpotetaan ja palkataan myös heti pujottelun jälkeen.

Hmmm… Huomaan olevani koko ajan äänessä, mutta nykyään koiranohjaajat ryhmässäni ovat oppineet sujuvasti olemaan kiinnittämättä horinoihini turhaa huomiota, joten ”häiriö” ei enää olekaan häiriö. 🙂

19.04.2014

Kahden U-tunnelin välissä suora linja esteitä. Pidemmälle ehtineille väännetään esteet serpentiinisuoraksi. Ei niin väliä mihin putken päähän koira menee. Ujutetaan mukaan myös tiukkoja kiertoja alkuun tai loppuun. Tavoitteena aloittelijoilla, että koira oppii löytämään putken jälkeen esteet, vaikka aivan vieressä ei ollakaan näyttämässä. Ei niin suurta väliä mihin putken päähän koira menee, pääasiana irtoaminen: mene vaan! Toteutuma: aloittelijalle putkesta ensimmäisen esteen löytäminen haaste. Otettiin vähitellen lisää esteitä sekä ennen että jälkeen tunnelin. Kokeneemmillakin oli ongelmia löytää putken jälkeen ensimmäinen este oikeasta suunnasta.

Puomi: takaperin ketjuttaminen 2o2o -asentoon, jos onnistuu korokkeella maalla ilman kosketuskohdetta. Koroke siirretään puomille. Aluksi palkataan ensin aina pysähdysasentoon, mutta pikku hiljaa aletaan vähentämään sitä ja siirrytään enemmän ja enemmän palkaamaan lähtöluvalla. Toteutuma:  hmmm… tämä ei onnistunut ollenkaan. Annoin kotitehtäväksi korokkeelle pysähtymisen. Tarkoituksena siirtää toiminta sitten puomille. Pysähtyminen pitää osata itsenäisesti ja ohjaajan sijainnista ja liikkumisesta huolimatta ennen kuin se siirretään puomille. Harjoitukseen turha tuhlata aikaa yhteisharjoituksissa.

12.04.2014

Tiukka monikierto lähellä seisten omatoimi lämmittely

Tiukkaan kiertoon lähettäminen

– palkka pallolla
– lelun näyttö esteen takaa
– lelu narun päässä 270 asteen kierto
– kahdeksikko: sitoutuminen
– tosi pitkät matkat: näytetään Hessulla

Tunnelihubaa (muita esteitä lähellä häiriönä)

– suora tunneli: taivutetaan vähitellen, palkataan lentävällä pallolla
– suora tunneli: pidemmälle ehtineet: putkijarru palkka putken suulta aluksi ja myöhemmin kädestä. Löytäminen eri kulmista
– U-tunneli poistuessa mene mene (lentävä palkka) tai käteen (palkka kädestä) ja tavallinen käännös tai valssi. Pidemmälle ehtineet: Löytäminen eri kulmista
– lähettäminen takaisin tunneliin
– tunneli + persjättö
– 2 U-tunnelia ja niiden välillä persjättö, takaa leikkaus, valssi, käteen tulo + valssi / tavallinen käännös

Pujottelu: lisätään kulmia ja kapeutta

05.04.2014

Inofficiell_2411_molli_hoppi

Kilpailunomainen harjoitus aikatauluineen. Tavoitteena lisätä kilpailunomaisia elementtejä harjoitteluun:
– koiran saaminen vireeseen sopivasti kun oma vuoro alkaa
– aikataulun myötä tuleva kiire ja jännittäminen
– tehtävän kuuntelu, ymmärtäminen, mielessä pitäminen ja oman toiminnan suunnittelu, jotta tehtävän voi tehdä tehokkaasti annetussa ajassa
– miten menetellä, jos aika loppuu kesken tai harjoitus ei mene suunnitellulla tavalla
– miten ajoittaa pissatauot ja lämmittely

Oman porukan Möllikisa 5.4.2014
 1. Kello 17.00. Ohjeet 5 minuuttia, suoritus 5 min / koira. Rakennetaan rata estekorkeus 10 cm. Samaan aikaan 1-2 harjoittelee monikiertoja lämmittelyksi ja 2-kohtaa.
 2. Lähettäminen tiukkaan kiertoon kauempaa. Useampi koira yhtä aikaa kentällä
 3. Kello 17.30. Ohjeet 3 minuuttia, suoritus 3 min / koira. Este 9 korvataan pöydällä – 8putken toinen suu – 7. 7 otetaan tiukkana kiertona molemmista suunnista ja pitkänä hyppynä molemmista suunnista. Peilikuva. Samaan aikaan itsenäistä harjoittelua keinulla toisessa päässä hallia.
 4. Kello 17.48. Ohjeet 2 minuuttia, suoritus 2 min / koira. Esteet 1-2-15 palkka ja sama peilikuvana.
 5. Esteet tiukkakierto1-2-3-4-5tiukkakierto palkka. Peilikuva
 6. Kello 18.00. Ohjeet 2 minuuttia, suoritus 2 min / koira. 5tiukka-12-13-3-4-12tiukka. Peilikuva, mutta jatketaan 6 – 7tiukka asti.
 7. Kello 18.12. Ohjeet 5 minuuttia, suoritus 2 min / koira. Koko rata ( A:n voi ottaa 6 ja 7 välissä jos haluaa)
 8. Kello 18.27. Ohjeet 5 minuuttia, suoritus 2 min / koira. Koko rata väärin päin

Kellotetaan jokaiselle yhtä paljon harjoitusaikaa. Tutustutaan rataan kaikki yhtä aikaa.

Yhteenveto harjoituksen jälkeen:
– koiran saaminen vireeseen ja aikataulun noudattaminen onnistuivat hyvin
– pidemmälle ehtineille tehtävät olivat sopivan vaikeita ja ohjaajat onnistuivat suunnittelemaan oman toimintansa
– vasta-alkajille tehtävät olivat liian vaikeita ja minun olisi pitänyt rajata suoritettavien esteidän määrää etukäteen ja helpottaa muutenkin tehtäviä. Ohjaajilla inhimillinen kiusaus ottaa liian pitkiä sarjoja, jos tehtävää ei ole rajattu etukäteen.
– videokuvaaminen ei onnistunut minulta, vaikka olin etukäteen ajatellut pystyväni hoitamaan videon ja aikatauluttamisen, koska ei tarvitsisi käytännössä muuten ohjata ohjaajia
– tällainen harjoitus sopii kilpailuihin valmistautuville
– tehtävien pitäisi olla ennestään tuttuja ja harjoiteltuja, koska tässä tilanteessa ei voi laittaa koiraa tekemään sille ennestään outoja asioita
– jatkamme kerran kuussa vastaavia harjoituksia ottaen huomioon yksilöllisemmän tehtävänannon

 

29.03.2014

A) Monikierto matalalla esteellä
lämmittelyharjoitus. Hyppytekniikkaharjoitus tiukkaan kiertoon. Tavoitteena lisätä riman korkeutta vähitellen. Aloitetaan 10 cm:stä ja nostetaan kuukausittain 5 cm ylöspäin. Toteutuma: edistyminen sen mukaan miten paljon kotona oli harjoiteltu. Jatketaan kuitenkin tämän harjoitusmuodon kanssa suunnitelman mukaan, sillä edistymistä tapahtuu koko ajan.

B) ABC-kirjasta harjoitus E. Ympyrällä pysyminen tavoitteena pikku hiljaa 180 ja 270 asteen käännökset. Valssit ja tiukat käännökset. Estekorkeus 10 cm. Toteutuma: pidemmälle ehtineille ei ongelmia esteiden löytämisessä tai ohjauksessa. Aloittelijoiden kanssa ympyrällä pysyminen harjoiteltiin ensin yhdellä esteellä ja päästiin kolmeen. Tätä lisää aloittelijoille.

C1) 2o2o -harjoitus pöytä-puominalastulo -yhdistelmällä. Tavoitteena varma pysähtyminen. Suunnitelmana käyttää apuna kosketusalustaa, joka häivytetään vähitellen muuttamalla se pienemmäksi ja läpinäkyvämmäksi. Kosketusalustan harjoittelu ollut kotitehtävänä. Toteutuma: aloittelevalla koiralla vaikeuksia itse puomilla kulkemisessa. Muilla ei ongelmia pysähtymisessä koska apuna oli targetti.

C2) Keinu. Pamautusharjoitus tai koko keinu. Tavoitteena rohkea ja voimakas painallus. Toteutuma: erinomaista edistymistä ja voidaan vaikeuttaa keinun korkeutta lisäämällä tai sivulta kontaktille hyppäämistä.

D) Lähettäminen tiukkaan kierrokseen esteen ympäri (rima 10 cm), josta pujotteluun kellon kulmissa 6-1 (koirasta riippuen). Pujottelusta U-putkeen, jonka jälkeen taas tiukka kierto hypyn ympäri. Eli peilikuva edellisviikkon nähden. Tehdään myös toiseen suuntaan. Toteutuma: kokeneellakin koiralla ongelmia kulman kanssa koska pujottelua edelsi tiukka kierto hypystä. Aloittelijoilla hyvä löytäminen kepeille ja tiukat kierrot onnistuivat kivasti.

21.03.2014

A) Serpentiinit / hyppytekniikkarata

Lämmittelyharjoitus. Harjoiteltiin lähtöluvalla. 1) Ohjaaja ottaa vain sivuttaisetäisyyttä ja jää paikalle 2) Ohjaaja menee palkalle asti ja ottaa sivuttaisetäisyyttä palkkaan, 3) Ohjaaja liikkuu koiran mukana. Tavoitteena siistit hypyt, lähtöluvan odottaminen ja sivuttaisetäisyyden sieto. Tavoitteena myös sujuva serpentiinihyppyjen oppiminen. Onnistui hyvin.

JKF 2014-03-21 z tekniikka1

B) Samaan aikaan hyppytekniikkaharjoituksen kanssa 2o2o -harjoitus ”kelkalla” itsenäisenä harjoitteluna. Tavoitteena varma pysähtyminen. Suunnitelmana käyttää apuna kosketusalustaa, joka häivytetään vähitellen muuttamalla se pienemmäksi ja läpinäkyvämmäksi. Kosketusalustan harjoittelu ollut kotitehtävänä.

JKF 2014-03-21 z tekniikka2

C) Lähettäminen tiukkaan kierrokseen esteen ympäri, josta pujotteluun kellon kulmissa 6-7. Pujottelusta U-putkeen, jonka jälkeen taas tiukka kierto hypyn ympäri.

Tavoitteena pikku hiljaa kyetä lähettämään kauempaa ja kauempaa tiukaan kiertoon. Tämä vaatisi enemmän omatoimista harjoittelua. Pujottelu sujuu hyvin ja putki löytyi myös mainiosti.

D) Ovaali rata
Rakennettiin lisää pujotteluradan pohjalle.

E) Putken suun löytäminen ja 2o2o-kelkalle pysähtyminen

15.03.2014

Rakennetaan vähitellen ovaalirata

Aloitetaan tiukkaan kiertoon lähettämisellä

lisätään pitkälle sivulle pujottelu

lisätään päähän 1 kaareva putki

lisätään toinen kaareva putki

lisätään toiselle pitkälle sivulle serpentiinihypyt

lisätään keskelle keinu

2 taivutettua tunnelia, joiden välissä  serpentiinihypyt avoimina enemmän tai vähemmän. 1-5 tunnelia peräkanaa, mene mene tai käteen tulo lopuksi, sivuttaisetäisyyden lisääminen. Suunnanvaihto valssilla takaisin putkeen. Putken jälkeen käteen tulo ja lähettäminen takaisin putkeen. Keskellä kepit mukana radalla tai häiriönä.

08.03.2014

Multiwrap eli monikierto (omatoimiharjoitus)

 • suullinen käsky
 • ohjaaja lähellä alhaalla, koira kiertää tolpan 1 tai 2 kertaa, makupala- tai pallopalkka
 • siivekkeen ympäri

Tiukkaan kiertoon lähettäminen + pallo
Harjoitellaan etäisyyttä

Tassukosketuskohde
Opetetaan kosketuskohteita, erilaisia.

Pujottelu
2 x 2 kujalla, lentävä palkka, avustaja heittää. Kummatkin lähestymissuunnat, melko suora lähestyminen, mutta etäisyys kasvatetaan maksimiin tai kulman jyrkkyys tai häiriöt ja/tai kujan kapeus, riippuen koirasta.

Putkirata ovaali (ja kepit)
2 taivutettua tunnelia, joiden välissä  suorat tunnelit. 1-5 tunnelia peräkanaa, mene mene tai käteen tulo lopuksi, sivuttaisetäisyyden lisääminen. Valssilla takaisin putkeen. Keskellä kepit mukana radalla tai häiriönä. Lähettäminen tunneliin myös kuolleesta kulmasta.

Keinu
Pamautusharjoitus

01.03.2014

Multiwrap eli monikierto (omatoimiharjoitus)

 • suullinen käsky
 • ohjaaja lähellä alhaalla, koira kiertää tolpan 1 tai 2 kertaa, makupala- tai pallopalkka
 • siivekkeen ympäri
 • hyppyesteellä askelohjain maassa
 • 10 cm rimalla

Käteen juoksu
Koira jätetään avustajalle ja kutsutaan palkiten joko heti kädestä tai valsin jälkeen kääntökädestä.

2 päällä 2 maassa
Opetetaan kosketuskohteita, erilaisia. Jos se sujuu, siirretään toiminta korokkeelle.

Pujottelu
2 x 2 kujalla, lentävä palkka, avustaja heittää. Kummatkin lähestymissuunnat, melko suora lähestyminen, mutta etäisyys kasvatetaan maksimiin tai kulman jyrkkyys tai häiriöt ja/tai kujan kapeus, riippuen koirasta.

Putkirata ovaali
2 taivutettua tunnelia, joiden välissä  suorat tunnelit. 1-5 tunnelia peräkanaa, mene mene lopuksi, sivuttaisetäisyyden lisääminen. Keskellä kepit häiriönä. Lähettäminen tunneliin myös kuolleesta kulmasta.

Keinu
Pamautusharjoitus

Ohjaus
Suora rata, 4 hyppyä 90 asteen serpentiinissä ja molemmissa päissä kaareva putki. Hyppyjä siirretään enemmän peräkkäin. Lähetetään koira putken kautta esteille. Pidetään sivuttaisetäisyyttä ja juostaan  vaihdellen takana, rinnalla, edessä. Otetaan käyttöön hyppy-käsky. Pääteputken jälkeen mene, mene.

22.2.2014

Peruuttaminen
Kavaletit eteen ja taaksepäin
Tehdään askelohjaimista ja siivekkeistä kuja, jossa harjoitellaan sekä eteen että taakse päin kävelyä.

Multiwrap eli monikierto (omatoimiharjoitus)

 • suullinen käsky
 • ohjaaja lähellä alhaalla, koira kiertää tolpan 1 tai 2 kertaa, makupala- tai pallopalkka
 • siivekkeen ympäri
 • hyppyesteellä askelohjain maassa
 • 10 cm rimalla

2o2o
Opetetaan nenä- tai tassukosketuskohde. Jos se sujuu, siirretään toiminta lattialle, palkka eteenpäin heittäen.

Pujottelu
2 x 2 kujalla, lentävä palkka, avustaja heittää. Kummatkin lähestymissuunnat, melko suora lähestyminen, mutta etäisyys kasvatetaan maksimiin tai kulman jyrkkyys tai häiriöt ja/tai kujan kapeus, riippuen koirasta.

Keinu
Pamautusharjoitus

Suora rata, 4 hyppyä 90 asteen serpentiinissä.
Jätetään koira paikalle, makupalalautanen avustajalla kujan päässä. Otetaan sivuttaisetäisyyttä ja jäädään paikalle tai juostaan mukana. Paluumatkalla ohjaaja itse palkkaa heittämällä lelun koiran eteen.

15.2.2014

Iso askelohjainympyrä
Ympyrän läpimitta 10 metriä ja askelohjaimet noin 1,5 metrin välein. Kävelytetään koiraa askelohjainten yli, ohjaaja välillä sisäkaarella. Otetaan mukaan toisetkin koirat ohjaajineen. Jos ajautuu liian lähelle toista, tehdään 2 metriä läpimitaltaan oleva ympyrä koiran kanssa = voltti, jolla saadaan välimatkat tasattua. Vaihdetaan välillä suuntaa valssaamalla.

Multiwrap eli monikierto (omatoimiharjoitus)
– ohjaaja lähellä, koira kiertää tolpan 1 tai 2 kertaa, makupala- tai pallopalkka

Pujottelu
2 x 2 kujalla, lentävä palkka, avustaja heittää. Kummatkin lähestymissuunnat, melko suora lähestyminen. Kuja kahden koiran leveyden verran.

Tunneliohjausta
2 taivutettua tunnelia vastakkain 8 metrin etäisyydellä toisistaan. 1-3 tunnelia peräkanaa, vaihdellen suoraan juoksua, käteen tuloa tunnelien välillä (takaa leikkaus), valssilähetys takaisin tulosuuntaan, mene mene lopuksi.

Suorahkoon tunneliin lähettäminen tolpan ympäri kiertämällä
– aluksi voi käyttää houkutinta
– pikku hiljaa kauempaa palkkana pallo
– juoksee suoraan tunneliin kierron jälkeen palkka pallo, käsky mene, mene
– sitten päin vastoin: ensin takakautta putkeen ja sitten kierto

Keinu
Pamautusharjoitus

U-Rata
Jätetään koira avustajalle, juostaan itse hiukan edellä. Kolme hyppyä noin 6 metrin välein josta J-tunnelliin, jonka jälkeen palkka toiselta avustajalta. Jätetään koira tälle avustajalle otetaan sivuttaisetäisyyttä ja juostaan  kolmen esteen suora sarja, (mene mene), jonka päässä alkuperäinen avustaja palkkaamassa vadilla. Jos koiralla hankaluuksia irtautumisessa eteen, avustaja on aktiivisempi ja ohjaaja jää paikalleen.

25.1.2014

Kavaletit, medi ja maksirata (omatoimiharjoitus)
– koiraa talutetetaan rauhallista vauhtia edestakaisin kavalettien (askelohjaimet) yli ja palkataan eteenpäin makupalalla

Peruuttaminen (omatoimiharjoitus)
– tasaisella maalla
– kavalettien yli

Multiwrap eli monikierto (omatoimiharjoitus)
– ohjaaja lähellä, koira kiertää tolpan 1 tai 2 kertaa, makupala- tai pallopalkka

Lähettäminen kiertoon tolpan ympäri
– aluksi voi käyttää houkutinta
– pikku hiljaa kauempaa palkkana maassa perässä vedettävä lelu
– juoksee suoraan tunneliin kierron jälkeen palkka pallo, käsky mene, mene
– sitten päin vastoin: ensin takakautta suoraan putkeen ja sitten kierto
– sitten kierron jälkeen vielä käyrään putkeen, jonka edessä takaa leikkaus ja jälkeen kierto tolpan ympäri ja palkka

Serpentiinit
Alphabet Drills Z-harjoitus. Esteiden väli 5 metriä. Tullaan sarjalle käyrästä putkesta
Sarjan päässä suora putki, jonka jälkeen palkataan eteenpäin. Siirretään esteitä suorempaan ja suorempaan.
Harjoitellaan myös toisella puolella

18.1.2014

Suora putki
Pallopalkalla putkeen. Pikkaisen kulmia ja putken taivuttamista.

Tiukka käännös
Kotiharjoitteluohjeet sheippaamiseen. Nämä videot ovat Hessun kotitehtäviä Silvia Trkmanin www.lolabuland.com Foundations kurssilta ja siksi monissa on englanninkielisiä tekstejä. Niissä on myös massoittain omia virheitäni, joita ei kannata toistaa 😉

Hessun ensimmäinen harjoittelu. Takajalannosto liittyy käsilläseisontaharjoituksiin, joita koira yritti tarjota.

Yksi kerta pois välistä, tässä seuraava kuvattu harjoitus.

Heti kun koira on oppinut kiertämään yhteen suuntaan, lakataan palkitsemasta sitä suuntaa ja aletaan palkita kiertämistä toiseen suuntaan. Mitä kauemmin palkitaan vain yhtä suuntaa, sitä hankalampi on saada koira tarjoamaan toista suuntaa. Vielä ei käytetä vihjesanaa.

Älä seiso itse kuten minä tässä. Koira katsoo muuten ylöspäin. Mene itse alas.

Ja tässä harjoittelua sisällä kun koira jo osaa kiertää pari kierrosta ja voidaan alkaa heittämään palkka. Kuva on aluksi tumma, mutta muuttuu siedettäväksi jonkin ajan päästä.

Keinu
Pamautus.

Videon taustalla kaksi terrieriä antaa ääntä. Tämä vähän jännittää Hessua, joka välillä ravistelee itseään.

Serpentiinit
Alphabet Drills Z-harjoitus. Ssarjan alussa tiukkaa käännös tolpan ympäri ja lopussa suora putki. G & E ohjaaja jäi paikalle, takaperin ketjuttamalla koko sarja.

11.1.2014

Pujottelu
Laitetaan 2 x 2 kepit kujaksi ja harjoitellaan sisäänmenoja eri kulmista. Kujan leveys koiran tason mukaan. Kujan pituus koira mukaan.

Keinu
Pamautus a la Silvia Trkman. Kun se onnistuu, päästetään koira hyppäämään kontaktille sivusta. Keinu mahdollisesti alas laskettuna. Palkitaan pamautuksesta lähtöluvalla. Välillä palkitaan keinun päässä ja välillä lähtöluvan jälkeen.

Tiukka käännös
Pari tiukkaa kierrosta tolpan ympäri. Kun se onnistuu, siirrytään lähettämään kauempaa ja otetaan 270 asteen käännös ja palkataan pallolla.

Serpentiinit
Aloitetaan Alphabet Drills Z-harjoitus. Muutetaan harjoitusta niin, että käytetään sarjan alussa tiukkaa käännöstä tolpan ympäri ja lopussa suoraa putkea. Taivutetaan putkea pikku hiljaa ja voidaan koettaa ottaa myös taivutetun putken päähän tiukka kierto tolpan ympäri.

4.1.2014
Omatoimiharjoitukset, jossa ratana möllirata

JKF 2014-01-04 Inofficiell_2302_molli_hopp

Tarkoituksena juosta rataa alusta loppuun ja lopusta alkuun päin.

Bookmark the permalink.

Vastaa