Kongin ilmaisu – Att markera kongen

Aloita namin tuijotuksella eli fokus-harjoituksilla. Kun koira osaa tuijottaa 30 sekuntia namia, voit siirtyä kongin tuijotukseen.

Siirtyminen kongin tuijotukseen. Välivaiheena sekä nami, että kongi. Aloita harjoittelu isosta kongista ja siirry pikku hiljaa pienempiin palasiin. Mitä pienempi muutos harjoituksessa tapahtuu, sitä helpompaa koiran on ymmärtää. Muuta siis asioita heti kun harjoitus sujuu, mutta muuta vain vähän. Älä jää tekemään täsmälleen samanlaista harjoitusta montaa kertaa, silloin koiran on vaikeampi siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Tavoitteena on koira, joka pieneen konginmuruseen törmätessään nostaa nenäänsä hieman pois murusesta ja jähmettyy paikalleen tuijottamaan kohtaa, jossa haju on. Valitse selkeä merkkiääni, jolla tuijotus loppuu ja palkka lentää tai palkan saa hakea.

Ilmaisun harjoittelua siten, että mukana on jo aavistus etsimistä.

KOULUTUSSUUNNITELMA
Istuen tapahtuvan tuijotusilmaisun aikaansaaminen namin ja kongileikin avulla

Vaihe 1 Namin seuraaminen ja istahtaminen
Vaihe 1.1 Koira seuraa puoli metriä hitaasti liikkuvaa, kädessä olevaa namia ja istahtaa kun käsi nousee nenän yläpuolelle. Naksusana ja nami annetaan koiralle istuvaan asentoon.
Vaihe 1.2 Koira seuraa puoli metriä hitaasti liikkuvaa, kädessä olevaa namia ja istahtaa kun käsi nousee nenän yläpuolelle. Tuijottaa namia sekunnin istuen.
Vaihe 1.3 Käsi liikkuu niin nopeasti kuin mahdollista koiran vauhti huomioiden ja useamman metrin edestakaisin ennen pysähdystä.

Vaihe 2 Käsi alempana – naminyrkki aukeaa
Vaihe 2.1 Koira seuraa nopeasti liikkuvaa, kuonon tasolla olevaa namia useamman metrin edestakaisin ja käden pysähtyessä istahtaa. Käsi aukeaa. Koira tuijottaa sekunnin ja saa naksusanalla ottaa namin tai se annetaan koiran suuhun.
Vaihe 2.2 Käsi alempana kuonon ja maan puolivälissä
Vaihe 2.3 Käsi maan tasossa.

Vaihe 3 Keston lisääminen namin tuijotukseen epäsäännöllistä vahvisteaikataulua noudattaen. Tavoite: tuijotus 3 sekuntia.
Vaihe 3.1 Käsi kuonon korkeudella
Vaihe 3.2 Käsi puolivälissä
Vaihe 3.3 Käsi maassa

Vaihe 4 Kahden kongin kanssa leikkiminen. Kongiin kiinnitetty noin metrin pituinen naru.
Vaihe 4.1 Koira seuraa maassa hitaasti vedettävää kongia ja tarttuu siihen. Ohjaaja antaa koiran voittaa kongin. Koira jättää kongin ja alkaa seurata toista kongia ja tarttuu toiseen kongiin, jota ohjaaja vetää.
Vaihe 4.2 Kongia vedetään mahdollisimman nopeasti. Koiran irroittaessa otteensa, irroituskäytös voidaan nimetä. Myös tarttuminen voidaan nimetä tai käyttää naksusanaa.
Vaihe 4.3 Kongia vedetään narussa, josta suurin osa on kääritty käteen piiloon ja näkyvillä on vain lyhyt, n. 10 cm pätkä. Kongia vedetään maata pitkin ja ennen kuin koira ehtii saada sen kiinni, kongi nostetaan kuonon yläpuolelle. Kun koira istahtaa ja tuijottaa 1 sek. sanotaan palkkasana ja kongi tipautetaan maahan ja mahdollisesti vielä vedetään narun päästä kiskoen palkaksi.

Vaihe 5 Kädessä oleva kongi ilman narua, tuijotus 1 sekunti.
Vaihe 5.1 Koira seuraa nopeasti liikkuvaa, kuonon yläpuolella olevaa kongia useamman metrin edestakaisin ja käden pysähtyessä istahtaa ja tuijottaa 1 sekunnin ajan. Palkkana kongi heitetään ilmaan.
Vaihe 5.2 Käsi kuonon korkeudella
Vaihe 5.3 Käsi puolivälissä
Vaihe 5.4 Käsi maassa

Vaihe 6 Keston lisääminen kongin tuijotukseen epäsäännöllistä vahvisteaikataulua noudattaen. Tuijotus 3 sekuntia.
Vaihe 6.1 Käsi kuonon korkeudella
Vaihe 6.2 Käsi puolivälissä
Vaihe 6.3 Käsi maassa

Vaihe 7 Korokkeelle asetettavan, nenän yläpuolella näkyvillä olevan narukongin tuijotus istuen
Vaihe 7.1 Ohjaaja leikkii kädessä olevalla narukongilla, jonka naru on nyrkissä piilossa koiralta. Koira seuraa kongia. Käsi kongin kera laitetaan koiran nenän yläpuolella olevalle tasolle koiran näkyviin. Tuijotus 1 sek. Palkkana kongi heitetään ilmaan ja leikitään vetoleikkiä.
Vaihe 7.2 Koira seuraa kongia. Ohjaaja jättää kongin paikalleen pitäen kiinni kongin narusta ja siirtyy koiran taakse / sivulle ja koira tuijottaa koko ajan. Palkaksi kongi nykäistään liikkeelle narulla. Siirtymä tähän vaiheeseen tehdään epäsäännöllistä vahvisteaikataulua noudattaen.

Vaihe 8 Korokkeelle valmiiksi asetetun, nenän yläpuolella näkyvillä olevan kongin lähestyminen ja ilmaisu 1 sek.
Vaihe 8.1 ( Avustaja tai ) ohjaaja pitää koiraa paikallaan ja avustaja ( tai ohjaaja ) asettaa kongin paikalleen pitäen käden lähellä kongia. Koira päästetään irti. Istahdus ja tuijotus 1 sek. Palkkana tuijotettava kongi heitetään ilmaan.
Vaihe 8.1 Avustaja tai ohjaaja pitää koiraa paikallaan ja toinen asettaa kongin paikalleen pitäen käden lähellä kongia. Koira päästetään irti. Istahdus ja tuijotus 1 sek. Palkkana toinen kongi, joka heitetään ilmaistavan lähelle.
Vaihe 8.2 Koira paikallaan pidettynä ohjaaja ja koira 2 metrin etäisyydellä tasolla olevasta kongista lähetyshetkellä. Palkkana toinen kongi, joka heitetään ilmaistavan lähelle. Siirtymä tähän vaiheeseen tehdään epäsäännöllistä vahvisteaikataulua noudattaen.

Vaihe 9 Keston lisääminen tuijotukseen ja kongin laskeminen kuonon tasolle tiilirakennelmassa, puupinossa tai vastaavassa seinämässä. Palkkana toinen kongi.
Vaihe 9.1 Kongi viedään nenän korkeudelle koiran nähden. Tuijotus 3 sekuntia. Siirtymä tähän vaiheeseen tehdään epäsäännöllistä vahvisteaikataulua noudattaen.
Vaihe 9.2 Kongi on viety tutulle harjoitteluseinämälle koiran näkemättä. Tuijotus 1 sek ja siirtymä kolmeen sekuntiin epäsäännöllistä vahvisteaikataulua noudattaen.
Vaihe 9.3 Otetaan käyttöön käänteinen houkuttelu / häirintä keston lisäämiseksi kongin tuijotukseen. Koiran talutinta kiristetään / koiraa silitetään tuijotuksen aikana. Ensimmäiset harjoitukset tehdään ruokaa tuijottaen.

Vaihe 10 Kongin piilottaminen – nenän käyttöön otto
Vaihe 10.1 Kokonainen kongi puoliksi piilossa nenän korkeudella. Etsintä aloitetaan lähellä seinää, 50 cm sivussa kätköstä.
Vaihe 10.2 Kokonainen kongi puoliksi piilossa nenän korkeudella. Etsintä aloitetaan läheltä seinää 2 metrin etäisyydellä kätköstä.
Vaihe 10.3 Kokonainen kongi puoliksi piilossa nenän ylä tai alapuolella.

Vaihe 11 Hajun pienentäminen ja vihjesanan lisääminen etsinnän aloittamiseen
Vaihe 11.1 Puolikas kongi kokonaan piilotettuna, etsittävä seinämä noin 3 neliötä. Lisää etsittävän alueen kokoa vähitellen, kunnes pääset tähän vaiheeseen. Voit alkaa käyttää vihjesanaa etsinnän aloittamiseen kun koira alkaa käyttää nenää etsimisessä.
Vaihe 11.2 Pienennä kongia. Lopullisena tavoitteena 3 mm suuruinen muru.

Vaihe 12 Kongi asfaltille koiran nähden, ilmaisu 1 sekunti
Vaihe 12.1 Tee esim tiilistä, haloista tai muista koiralle seinämästä tutuista materiaaleista mahdollisimman matala etsintäalue 50 x 100 cm asfaltille. Hajusta etsintäalue painelemalla sitä kädellä. Kongi n. 3 mm.
Vaihe 12.2 Ota tiilet tms. pois ja tallaa ja painele kädellä sama alue kuin vaiheessa 12.1.
Vaihe 12.3 Tallaa neliön suuruinen alue asfaltille uuteen kohtaan ja laita sille 3 kpl n. 3 mm suuruisia konginpalasia. Kun koira löytää ensimmäisen, palkkaa ja ota löytynyt kongin pala pois. Kun koira löytää toisen palan, ota kummatkin alueella olevat palat pois.

Vaihe 13 Kongi asfaltille koiran näkemättä.
Vaihe 13.1 Suurenna tallattua aluetta 1 > 3 neliömetriin
Vaihe 13.2 Pidennä ilmaisun kestoa 1 > 10 sekuntiin
Vaihe 13.3 Vaihtele omaa liikkumista ja toimintaasi
Tee vaiheita vuorotellen, ei kuitenkaan niin, että yhdellä kertaa monta asiaa vaikeituu.

Vaihe 14 Tallatun alueen uudet materiaalit, kongi n. 5 mm
Vaihe 14.1 Lyhyt nurmi
Vaihe 14.2 Pidempi nurmi
Vaihe 14.3 Sora
Vaihe 14.4 Varvikko tms. metsäpohja
Vaihe 14.5 Kaksi erilaista materiaalia samalla alueella esim. asfalti ja nurmi

YLEISTÄ PALKKAAMISESTA
Edistymisen myötä palkan suunta ja laji voi olla muukin kuin edellä kuvatut. Palkan lajilla, laadulla ja antotavalla on vaikutusta koiran mielentilaan; kiihdyttävä / rauhoittava.

Namin voi:
– heittää kädestä ilmaan
– tiputtaa koiran pään yläpuolelta maahan
– heittää kopiksi koiralle
– heittää monta namia koiran kuonon editse sen taakse pois etsittävältä alueelta
– antaa koiralle suoraan suuhun siten, ettei se ehdi kurkottaa namia kohden
– antaa koiran napata kädestä luvan jälkeen

Pallolla tai muulla helposti heitettävällä lelulla voi palkata löydön viereen. Lelupalkka voi olla myös ohjaajan kädessä tai sen voi heittää pois päin löydöstä. Ruoka-annos voi olla kaukopalkkana.

OPPIMISTA TUKEVIA OHEISTAITOJA JA HARJOITUKSIA
A. Vuoron odottaminen rauhassa häkissä, autossa, makuualustalla, kytkettynä, avustajan pitelemänä
B. Kulkeminen ohjaajan vierellä katse eteenpäin suunnattuna lähestyttäessä etsintäpaikkaa
C. Alaleuan asettaminen ohjaajan käteen ohjattaessa etsinnän aloituskohtaa tarkemmin
D. Syöminen kaikenlaisissa tilanteissa
E. Luopuminen ruoasta, eläimistä, ihmisistä, hajuista, lelusta, jahtaamisesta
F. Luoksetulo kutsuttaessa
G. Käänteisen houkuttelun periaate
H. Pallon kanssa leikkiminen ja sen luovuttaminen ohjaajalle
I. Kahden lelun leikki ja lelunkiskomisleikki
J. Esineen luovuttaminen vihjeestä
K. Namin ja lelun tuijottaminen nk. katseensuuntaamis- eli fokusharjoittelu
L. Epäsäännöllisen vahvisteaikataulun harjoitukset

YLEISTÄ ONNISTUMISISTA JA EPÄONNISTUMISISTA
– kun 80% harjoituksista onnistuu, muutetaan harjoituksen kriteeriä
– jos pysytään kauan aikaa samassa kriteerissä, on kriteeriä vaikea muuttaa
– pyritään vaikeuttamaan vain yhtä kriteeriä kerrallaan
– jos ennalta asetettu kriteeri ei täyty eli suoritus epäonnistuu esim. koira ei tuijota kahden sekunnin ajan, harjoitus keskeytetään ja aloitetaan uudelleen.
– jos koira epäonnistuu kriteerin täyttämisessä kaksi kertaa peräkkäin, pidetään tauko, jonka aikana muutetaan harjoitusta niin, että koira todennäköisesti onnistuu esim. kahden sekunnin sijaan koiran pitää tuijottaa yksi sekunti.
– epäonnistumista ei alleviivata koiralle ääneen tai eleillä, vaan harjoitus keskeytetään ja aloitetaan alusta
– jos koira työskentelee ohjaajasta kauempana, epäonnistuneen harjoituksen voi keskeyttää pyytämällä koira luokse tai pyytämällä siltä esim. kuonokosketus käteen. Luoksetuloa tai kuonokosketusta ei palkata näissä tapauksissa.
– jos koira ilmaisee, mutta et ole varma siitä, onko paikassa haju, keskeytä harjoitus kutsumalla koira luokse tai pyytämällä kuonokosketus ja jätä palkkaamatta. Ei haittaa, vaikka osoittautuisi, että paikassa oli haju ja ilmaisu oli oikea.
– sopiva mielentila edesauttaa harjoituksen onnistumista. Erilaiset mielentilat ovat erilaisia kriteerejä
– harjoittelupaikan vaihtuminen, tuuli, lämpötila, sade, äänet, valaistus, ohjaajan toiminta, hajut, ihmiset, liikenne, muut eläimet jne. ovat omia erikseen harjoiteltavia kriteerejään

Koulutussuunnitelma on viitteellinen ja kunkin koirakon on muokattava se omia tarpeitaan vastaavaksi lisäämällä ja poistamalla siitä välivaiheita. Toteutunut koulutuspolku on selvillä vasta jälkikäteen.

8.5.2020 Anna-Maria Pokela, Koirakoulu.fi
Suunnitelman tärkeimpinä lähteinä on toiminut Scandinavian Work Dog Institutionin SWDI julkaisema fb-materiaali ja kirja sekä omien koirien ja koulutusryhmien harjoitukset

Kommentit suljettu.