Fokus – Jähmettymisilmaisu – Frysmarkering

Huomion keskittäminen annettuun kohteeseen pois päin ohjaajasta ja ympäristön häiriöiden sulkeminen pois tietoisesti. Taito, josta on erityisesti hyötyä etsintätehtävissä olevalle koiralle, joka ilmaisee löytönsä tuijottamalla sitä liikkumatta.

Att ha all uppmärksamhet mot en viss objekt, bort från föraren och medvetet stänga bort störningar i omgivningen. En färdighet, som är speciellt nyttig för sökhundar som markerar sitt fynd genom att stirra den orörd.

Aloita siten, että nami on kädessäsi ja koira tuijottaa sitä herkeämättä. Aloita niin lyhyestä ajasta, että koira ei missään vaiheessa ehdi kääntää päätään pois. Jos olet harjoitellut luopumista siten, että koira kääntää päänsä pois houkutuksesta, on sinun oltava tässä tosi nopea ja annettava lupa ottaa nami, heti kun kun koira tulee nuuskimaan kättäsi.

Om du har tidigare belönat hunden för att den vänder blicken bort från lockelser, måste du börja med att säga Var så god / Klickerdjud genast när hunden nosar godisen i din hand.

Tämän harjoituksen voit tehdä kun koira osaa luopua makupalasta. Du kan börja träna detta, när hunden kan avstå från godis i handen.

Avustajan käyttöä harjoituksessa, koira on pentu. Harjoituksen aloittaminen vasta, kun koira käyttäytyy rauhallisesti. Att använda en medhjälpare i träningen. Hunde är en valp. Att börja med träningen när hunden beter sig lugnt.

Keston lisääminen jähmettymiseen. Masseter.fi koirakoulun sivulla on mainio kirjoitus keston lisäämisestä systemaattisesti. Varaa esim. 10 namia käteen ja pidä tauko kun tuo määrä on syötetty. Laske ääneen tai mielessäsi sekunteja vahvisteaikataulun mukaan. Ensimmäinen sarja eli vahvisteaikataulu voisi näyttää esim. tältä:
( 0 – 2 sek.) 0 – 1 – 0 – 2 – 1 – 2 – 0 – 2 – 1 – 1  Yhteensä 10

Oletetaan, että koira onnistui joka kerta. Voit pidentää maksimiaikaa seuraavalle kerralle esim. näin:
( 1 – 3 sek.) 1 – 1 – 2 – 3 – 1 – 2 – 3 – 2 – 3 – 1  Yhteensä 19

Sitten lepotauko ja seuraavalla kerralla esim. näin:
( 2 – 5 sek.) 2 – 3 – 2 – 5 – 4 – 3 – 5 – 2 – 4 – 3  Yhteensä 29

Kommentit suljettu.