Rauhoitu!

Opettele käyttämään palkkana toimintaa. Ulos pääsy on koiralle palkkio itsessään. Opeta, että rauhallinen käytös johtaa ulos pääsemiseen. Koiralle ei tarvitse missään vaiheessa sanoa mitään eikä palkita makupaloilla! Ovea avattaessa koira pyrkii kohti avautuvaa ovea, varsinkin jos on näin tottunut tekemään. Ensimmäinen vaihtoehto, jos mahdollista, on antaa koiran mennä avautuvasta ovesta ulos ja sulkea ovi siten, että koiran perässä tuleva hihna jää oven väliin. Muutaman sekunnin odotus ja oven avaus ja koira todennäköisesti pyrkii takaisin sisälle, minkä jälkeen uusi yritys. Tarvittaessa muutaman toisto ja lopulta koira odottaa paikoillaan, vaikka avaatkin oven.

Toinen vaihtoehto on, että työnnät ovea auki päin tai vedät sitä kiinni päin sen mukaan pysyykö koira paikoillaan vai liikkuuko se kohti ovea. Aloita tämä jo siitä, että ojennat kätesi ovenkahvaa kohti vain kun koira pysyy paikoillaan. Kun olet saanut oven kokonaan auki ja koira pysyy paikoillaan, anna sille lupa mennä. Päivien kuluttua voit vähitellen vaikeuttaa tehtävää niin, että siirryt itse ulkopuolelle, ja kutsut vasta sieltä. Kun koira on oppinut odottamisen avoimen oven edessä, voit toki halutessasi nimetä toiminan esim. ODOTA, mutta tee tämä vasta sitten kun koira aina odottaa vaikka aukaiset oven.

Vastaavalla tavalla voit toimia auton ovea avatessasi, rappusissa kulkiessa, ylitettäessä katua, annettaessa ruokaa, tai taluttimen kiristyessä. Aivan ensimmäisellä kerralla kaikki saattaa tuntua tapahtuvan hyvin hitaasti ja oppiminen vaatii itseltä ja koiralta useita toistoja, jotta pienetkin asiat lähtevät tällä periaatteella luistamaan, mutta vähitellen yhteispeli sujuu paremmin.

Näin rakentuvasta vuorovaikutuksesta voi parhaimmillaan kehittyä ulkopuoliselle lähes huomaamatonta viestien vaihtoa, missä kouluttajan pieni liikkeen muutos ( käsi kohti oven kahvaa ), muuttaa välittömästi koiran toimintaa ( koira pylly nousee hieman ylös maasta ). Samoin koiran mitätön reaktio ( koiran pylly nousee ylös maasta) voi heijastua kouluttajaan ( käsi siirtyy pois ovenkahvalta ). Kaikki ilman että sanoja missään vaiheessa käytetään. Jos koiran toiminta on ei-toivottavaa, kouluttaja keskeyttää tai peruuttaa toimintansa; jos koiran toiminta on toivottavaa, kouluttaja reagoi toteuttamalla seuraavan vaiheen. Tällaisesta koulutuksesta usein käytetty vertaus on tanssiminen, missä kumpikin osapuoli reagoi toistensa toimintaan vastavuoroisesti ilman, että kumpikaan osapuoli dominoi – kuitenkin toinen on aina se joka vie.

Teksti on osin lainattu Veli-Matti Ahoselta, joka tutustutti minut naksutinkoulutukseen 90-luvun puolivälissä.

 

Vastaa