Skäller på främmande

Tillräckligt med avstånd

Det är din uppgift att hålla så mycket avstånd till alla djur, människor och fordon att hunden är varken rädd för dem, skäller på dem eller rusar mot dem. Om ni är på väg att hamna för nära en skräckinjagande eller itressant objekt, skaffa mera avstånd och / eller brut synhåll. Vänd er om, vika från vägen till skog eller gård, vänd till en annan väg, gå bakom väggen, staket eller huset, be andra människan att hålla mera avstånd osv. Om hunden skäller, backar eller rusar, är ni för nära. Hunden bestämmer vilket som är ett passligt avstånd.

Din uppgift är att lära dig vad hunden tål. Varje gång när du lyckas i din uppgift, förstärks lugnt beteende hos hunden och hunden tål en aning mera och behöver en aning mindre avstånd nästa gång. Varje gång när du misslyckas, sker tvärtom. Om du vill släppa hunden träffa en människa eller en hund, se till ni närmar er dessa bara då hunden beter sig lugnt. Detta gäller även folk som kommer hem till er.

Bort från dörren

När det ringer på dörren, koppla hunden lugnt och för den bort från ytterdörren till en plats eller ett rum, där den har lärt sig att vänta. Det är lättast för hunden om den inte möter besökare. Då behöver den inte heller oroa sig eller stressa sig. Då bär människorna ansvaret på revirkränktare. Om besökare vill träffa hunden, låt hunden närma sig människorna bara genom att bete sig lugnt. Om hunden rusar eller skäller, ni är för nära. Det är lättast för hunden, om främmande beter sig först som om hunden inte alls existerar dvs sitter i lugn och ro och pratar med andra människor. Om du gör alltid på detta sätt, kommer du att ha en lugn hund och många besökare, eftersom det är trävligt att besöka hos dig.

Ge inte uppmärksamhet till en skällande hund

När du kan både hemma och utomhus hålla ett tillräckligt stort avstånd till störningar, kan du börja träna hemläxor när det finns andra omkring. Om hunden arbetar inte, ni är för nära. När hunden är lugn och vill äta och leka, avståndet är passligt.

Varning: ge inte godbitar eller leksaker eller tala inte ens till hunden, om den redan har hunnit börja skälla, morra, vara rädd eller rusa. För hunden bort från situationen utan att tala någonting. När den har verkligen lugnat ner sig igen, kan du fortsätta att träna igen.Vastaa