Etsintä

Päivittyvä koulutussuunnitelma

Harjoittelemme ja opettelemme pois vääristä mielleyhtymistä.

Mitä on pielessä kesäkuussa 2020 ja miten sitä korjataan?

 • Eri on oppinut yleistämään ilmaisun esim. purkkeihin ja karvaan
 • ilmaistavat kohteet eivät saa enää olla visuaalisesti pistemäisiä, vaan suurempia pintoja, jolloin haju ei yhdisty tiettyyn visuaaliseen pisteeseen.
 • mielikuva karvan ilmaisemisesta yritetään häivyttää etsimällä kongia karvan hajujen joukosta.
 • kun karvat tai niiden haju eivät aiheuta ilmaisuja, aletaan etsiä karvalla höystettyjä alueita, joissa ei ole kongia eli etsitään paljon tyhjiä alueita, joissa on kaikenlaisia mielenkiintoisia koirien, riistan ja muiden häiriöiden hajuja.
 • ja sitten aletaan etsiä sitä tiettyä karvaa noiden kaikkien karva-yms häiriöiden joukosta
 • ja lopuksi lopullista maalia eli koiran jälkiä.

Tiilijonot

 • yksi tai useampia tiilijonoja peräkkäin tai ympyrässä
 • vähintään 6 tiiltä jonossa
 • haju keskimmäiseen reikäriviin ja niin suurena, että sen haistaa vaikka kuono ei ole juuri oikean reiän päällä
 • eteneminen jonon alusta loppuun, ei edestakaisin
 • hajut lasiputkiloissa, joita siirrellään pinseteillä
 • paljon löytöjä jonon alusta, seuraavaksi eniten ihan lopusta ja vähiten keskivaiheilta
 • tauottaminen tiilijonon välissä, autossa tai muussa lepopaikassa

Tiilistä maastoon

 • sijoitetaan hajuja myös tiilijonojen väliseen maastoon
 • käytetään apuna tien ja rakennusten reunoja
 • etsitään taluttimessa ja ilman
 • annetaan eri arvoisia palkkoja
 • jätetään palkkaamatta osa ilmaisuja
 • tehdään etsintöjä ilman tiiliä

Karvaetsintään ja koiraetsintään siirtyminen

Kun vääriä ilmaisuja ei kongilla tule ja etsintämatka ja -tyyli ovat halutut siirrytään id-etsintään karvoilla ja aloitetaan tiiliharjoitukset alusta. Kun erottelu karvoilla onnistuu lopulliselle matkalle, siirrytään koirien tekemien hajujälkien etsimiseen. Tässä vaiheessa tiilijonoja voidaan käyttää apuna siten, että oikea koiran tekemä hajujälki löytyy tiilijonojen välistä, mikä on tuttua jo kongin ja karvojenkin osalta.

Kohdehajuun kiinnittäminen

Aloitetaan jo kongin kanssa ja jatketaan myöhemmin karvoilla ja koiraetsinnässä. Muodostetaan rutiini:

 • alkuhajupurkin nuuskiminen
 • kohdehajun etsiminen tiilijonosta tai -alueelta tai maasta ilman häiriöhajuja
 • kohdehajun etsiminen tiilistä tai maasta, jossa on häiriöhajuja

Mitä uudempi haju, sitä useampia toistoja tehdään antaen alkuhaju myös purkista. Kun toistoja on ollut useita samassa harjoitustilanteessa, voidaan turhauman välttämiseksi koira laittaa etsimään antamatta purkista alkuhajua.

Kokeillaan mikä määrä etsintöjä ilman häiriöhajuja tarvitaan, jotta häiriöhajujen mukaan ottaminen ei vähennä onnistuneita ilmaisuja.

Vaihdellaan hajunimeyttämismateriaaleja. Tehdään tyhjiä hajuratoja, joissa ei ole oikeaa kohdehajua. Etsittävästä hajusta riippumatta etsinnässä on siis samat vaiheet: alkuhajupurkki, tiilijono, maasto.

Lähettäminen hajuetsintään tehdään tarjoamalla alkuhajupurkki lähellä maata ja antamalla etsintävihje heti siitä, jolloin Eri aloittaa alusta lähtien nenä alhaalla.

Toistojen määrä pidetään pienenä: 1 – 4 oikeaa ilmaisua / harjoituskerta. Tämän lisäksi tyhjien alueiden etsintää.

Virheet ja tauot

 • tyhjän alueen etsintä keskeytetään kutsumalla luokse LÄHELLÄ ja palkkaamalla
 • väärästä ilmaisusta ohjaajan reaktiona ”ei, se ei ole oikea”, sanotaan VAPAA ja pidetään tauko siinä paikassa tai viedään pois pidemmälle tauolle. Annetaan mahdollisuus tehdä sama harjoitus uudelleen tai järjestetään toinen astelma.
 • oikean ilmaisun kesken jättämisestä sanotaan VAPAA, pidetään minitauko ja annetaan uusi mahdollisuus ilmaisuun ja palkataan nopeammin.

Mielentilan kriteerit

Rentous. Keskittyminen tehtävään. Motivoitunut palkasta. Jos kriteerit eivät täyty, ei harjoitella etsintää.

 • äänetön
 • ei tärinää
 • ei läähätystä
 • syö
 • noudattaa vihjeitä
 • löytää ja ilmaisee

Huomioita tyhjän etsimisestä

Erille tuottaa turhaumaa, jollei se tee löytöä. Niin kauan kuin etsintä etenee tutkimattomalle alueelle, on loogista, että on vain ajan kysymys, että kohde löytyy. Tällöin kyse on etsinnän keston pidentämisestä, eikä turhaumaa tule niin nopeasti.

Mutta jos tyhjän etsiminen tehdään siten, että Eri ei tee alueelta löytöä, etsintä keskeytetään ja aloitetaan jo tutkitun alueen tutkiminen uudelleen, on siinä Erin mielestä hänellä tapahtunut virhe. Eri ei tahdo kestää virheiden tuomaa pettymystä ja sille on turha tuottaa sellaista.

Etsinnässä voidaan pitää tauko, vaikka löytöä ei olisikaan vielä tullut, mutta tällöin etsinnän on jatkuttava tutkimattomalle alueelle. Palkitsemisrutiineilla voidaan estää turhaumaa tyhjän etsimisestä.

6.6.2021 tiilialue

Aloitin etsinnän harjoittelun tiililattialla, mikä on uusi juttu. Tässä ensimmäisessä vaiheessa etsittävänä on kong lasiputkilossa tiilen reiässä. Häiriöinä sekä karvapurkkeja, että karvaputkiloita ja ruokaa.
Kun Eri ei enää ilmaise karvoja esim. kolmen minuutin ajan etsiessään, alamme etsiä id-tyylillä tiettyä karvaa väärien karvojen joukosta.
Tässä videolla reaktioni väärään ilmaisuun: selkeä väärin-merkki ja tauko autossa ilman palkkaa.

Tässä tauko, koska kongputkilo ei löydy. Palkkasin kuivanappuloilla. Karvapurkkihäiriö ja ruokahäiriö. Tämä toisto oli ennen tuota virheilmaisuun päättynyttä toistoa.

Seitsemän toistoa, joista kaksi kertaa keskeytin taukoon ennen löytöä ja kerran rankaisin virheestä.
1 – pelkkä kong: ok
2 – karvapurkkihäiriö: tyhjän palkkaus
3 – pelkkä kong: ok
4 – 2 karvapurkkihäiriötä: rankaisu väärästä ilmaisusta
5 – 2 karvapurkkihäiriötä: tyhjän palkkaus
6 – 2 karvapurkkihäiriötä: ok
7 – 1 karvaputkihäiriö: ok

5.6.2021 tassu-id tositilanne

Tein tänään harjoituksen tositilanteessa. Karkuri oli poistunut pihasta kiviaidan yli parin metrin levyiselle kujalle 5 tuntia aiemmin. Annoin Erille alkuhajun karkurikoiran valjaista ja hetken aikaa kujalla nuuskittuaan Eri teki maahan nurmikkoon aivan oikeaoppisen jähmettymisilmaisun.

Olemme tehneet tällaisen harjoituksen vuosi sitten. Silloin pääsimme siihen vaiheeseen, että Eri oli juuri oppinut, että pelkkää hajua ilman kongia tai karvoja voi ilmaista. Kun sitten ensimmäisten onnistuneiden toistojen jälkeen menin seuraavan kerran harjoittelemaan tuolla tavoin, totesin, että tarvitsemme paljon tyhjän etsintää, ettei virheilmaisut yhdisty tuohonkin juttuun karvojen lisäksi. Ja vuoden olemme pitäneet täysin taukoa tassunhajuilmaisuista.

4.6.2021 karva-id purkit

Tsädää! Jääkaapista löytyi limainen nakki, joka piti syöttää koirille, eikä luonto anna periksi ilmaiseksi antaa ja niinpä tein sittenkin keittiössä hajuerotteluharjoituksen koirankarvalla, vaikka tänään päivittämässäni koulutussuunnitelmassa hajuerotteluvaiheen pitäisikin alkaa tiilietsinnällä.
Me ei olla vuoteen tehty hajuerottelua, vaan pelkästään harjoittelua, jossa nimenomaan pitää jättää koirankarvahajut huomiotta ja Erillä on pitkä historia ilmaisun yhdistämisestä mihin tahansa koirankarvaan eli siis vääristä ilmaisuista. Pikkasen jännityksellä kyhäsin juomalasiradan, jossa toisissaan kiinni 6 lasia ja ekassa oikea ja viimeisessä väärä karva. Eri ei vinkunut, vaikka teimme alkuhajun nuuskintaa kolme toistoa taukojen kera. Yleensä se turhautuu tässä vaiheessa.
Eri nuuski sieltä täältä laseja ja niiden ympäristöä ( kuten sen kuuluukin ) ja pysähtyi väärälle karvalle sen löydettyään, mutta jatkoikin etsimistä hienosti jäämättä ilmaisuun. Jippii! Kun löysi oikean, teki tomerana ilmaisun.
Uskalsin tehdä vielä toisenkin toiston tauon jälkeen ja laitoin oikeat karvat metalliseen desimittaan ja jätin väärät karvat juomalasissa edelleen ”radalle”, jolla muina esineinä oli kaikkea pöydältä ja lattialta löytynyttä tavaraa ja myös tyhjä nakkipaketti. Eri sai hetken kierreltyään hajun oikeista karvoista ja nyt uskalsin aavistuksen pidentää ilmaisuun kestoa ja sitten iltaruoka ja siihen loppui harjoitus.
Ei yhtään vinkumista tai tärinää, pelkkää keskittynyttä tekemistä ajatuksen kanssa. Kysymys kuuluu: kuinka saan pilattua tämän loistavan alun asiaan, joka on itselleni hurjan suuri mörkö? Olen kohtuullisen varma, että onnistun siinä vielä

MAALIS – TOUKOKUU 2021

Pari kong tiilijonossa etsintää, muutoin pelkästään jäljestysharjoittelua.

8.3.2021

Isossa hallissa ilman häiriöitä 3 omaa kongia ja 2 vierasta, kun sattuivat olemaan samalla alueella. Riittävän vaikea harjoitus ilman häiriöitäkin. Aluksi juoksentelua, tyyli parani loppua kohden. Seuraavaksi voisi vähentää kongien määrän kahteen, jolloin väliin saisi yhden etsinnän ilman löytöä lepotauon kera.

6.3.2021

Mökillä. 5 karvatukkoa hangessa rivissä ja kong rivin jatkona. 2 toistoa. Nuuski tarkasti karvoja, ei virheilmaisua.

25.2.2021 virheilmaisu ruokapurkeilla

Innostuin harjoittelemaan, kiitos 300 g paistijauhelihaa, joka oli mennyt vanhaksi. Häiriönä pölynimuri, purkit, ruoka, mun ilmaisuvihjeet jne. 12 toistoa, joista kahdessa väärä ilmaisu purkkiin, jossa ruokaa. Oli kiva huomata, että ilman karvojakin voi saada aikaan vaikeita harjoituksia, joissa epäonnistumisia tulee just sopivasti kertomaan, että treeni on riittävän vaikea opettaakseen koiralle jotain uutta. Tässä videolla toiseksi viimeinen etsintä, jossa kongia ei ole alueella ollenkaan. Tauon jälkeen sama onnistui niin, että pääsin palkkaamaan: kutsuin luokse ja palkkasin matolle. Palkkasin muutenkin ensin pallolla ja sitten matolle ruoalla.

21.2.2021 virheilmaisu

Välihalli ja Pimeä halli. Etsintäajan pidentäminen ja karvapurkkihäiriö. Karvapurkkihäiriö osoittautui vaikeaksi kun turhaumaa oli enemmän etsinnän pidentymisen myötä. Paria poikkeusta lukuun ottamatta tyyli säilyi aika hyvänä. Jatkamme purkkihäiriöillä. Ensimmäisen ja toisen videon välissä oli yksi minietsintä, jossa aloitin kong heti nenän edessä. Löytyi hyvin.

20.2.2021 karvahäiriö

Kalaverkkohalli. 5 esinerataa, joista 3 tyhjiä ja ensimmäisestä ilmaisusta hyvin surkea palkka. Karvahäiriöitä kaikilla radoilla. Nämä kaikki radat mentiin peräkanaa ilman taukoja. Vaikka Eriltä pääsikin hiukan turhautumisvinkumista, niin tyyli oli erinomaisen rauhallinen ja tarkka.

Tämän jälkeen vielä neljä etsintää, joissa kolmessa kong aivan alussa. Löytyi hienosti juoksentelematta. Ei yhtään virheilmaisua.

19.2.2021 karvahäiriö

Kalaverkkohalli. 6 sinisten hyllyjen käytävää, kaksi etsintäkertaa, 3 tyhjää käytävää, 3 kongia. Kohtuullisen järjestelmällistä hyllyjen tarkistamista. Itse pysyin paikalla. Ei virheilmaisuja.

18.2.2021 karvahäiriö

Kalaverkkohalli, välihalli 6 kongia ja karvahäiriöitä. 2 viimeistä kongiparia siten, että ensimmäisen kongin löydöstä vain sanallista palkkaa ja toisesta löydöstä etäpalkka. Yhteensä siis 4 etäpalkkaa. Ei reagoinut mitenkään karvoihin.

16.2.2021 karvahäiriö

Kalaverkkohallilla jonoharjoituksia karvahäiriöillä eri mallisilla esineillä. Aluksi juoksenteli ohi, toistojen myötä työskentely parani ja pysähtyi myös jonon alussa oleviin heti. Ei virheilmaisuja karvalla, vaikka olikin tarkkaa nuuskimista myös niiden osalta.

15.2.2021

Pyörätien varressa kolme kongia. Yksi löytyi, yksi ohi ja yksi oli kadonnut. Aivan liian vaikea harjoitus pyörällä tehtynä. Eri juoksi liian kovaa. Tein vielä Åkrenin ympyrän varrelle toisen harjoituksen, mutta siinäkin vauhti nousi liian kovaksi ja jouduin käskyttämään paljon. Aivan eri näköistä touhua kuin hallissa, joten ulkoilmaharjoitukset täytyy miettiä tarkasti eikä tehdä fiiliksellä.

10.2.2021 karvahäiriö

Verkkohalli, isohalli, kolmen käytävän varrella kuusi pitkää hyllyriviä, joissa 0 – 2 kongia ja 1 -2 karvahäiriötä. Kriteerinä hiljaisuus etsinnän aloittamiselle. Loppua kohden nopeutui aloittamaan pääseminen. Taukoja löytöjen jälkeen ja Erin poistuessa hyllyn vierestä. Kong 4/6 ja 5/6 huonoilla palkoilla. Ei virheilmaisuja. Ei nokkimista, koska kongit noin 10 cm lavojen alla.

8.2.2021 karvahäiriö

Keittiö ja ruokahuone. Karvapurkkeja 2-5 kpl jokaisessa eri karvaa. Kong kahdesti purkissa, kahdesti irrallaan vaihdellen sijaintia purkkeihin. Eri tutki karvapurkitkin tarkasti nuuskien, ei yhtään väärää ilmaisua. Tauolla oli katsomassa Hessun työskentelyä. Silittämällä vinkuminen pysyi aisoissa. Seuraavalla kerralla voisi ottaa joka viidennen etsinnän tyhjänä.

4.2.2021 karvahäiriö

Kasvihuonehalli. 5 ja 6 kongia, 5 ja 5 karvatuppoa.Ei vääriä ilmaisuja.

31.1.2021

Kalaverkkohalli. Nk pimeässä hallissa 6 kongia kahdeksan hyllynpätkän alueella n. 10-15 cm syvyydessä. Useita kertoja löytäminen tuotti ongelmia, koska hajua ei syväpiiloista tullut tai se kulkeutui hyllyn läpi toiselle puolelle. Käskytin pysymään hyllyn luona ja etsimään tarkasti. Etäpalkka. Yllättävän vaikeaa kun käytävän molemmin puolin maaleja ja kapea käytävä välissä ja syvät piilot. Nenälihaksille jumppaa, Eri läähätti etsintöjen jälkeen.

28.1.2021 virheilmaisu

25.1.2021 karvahäiriö

Keittiössä jonoetsintää vaihtelevilla esineillä. Eri kylläkin etsi aivan kuin esineitä ei olisi ollutkaan. Yksi karvalasi häiriönä ja vaihdelleen ruokaa ja erilaisia esineitä. Myös piiloja eli kong keksipussissa, mikrokuvun alla, reikäsihdin alla ja keittiörätin alla. Häiriönä papujen tippuminen kesken ilmaisun lattialle. Etäpalkka kupissa. Kong-piilojen tökkimistä aluksi. Vaadittiin kolmas lähettäminen ennen kuin jonon alussa, rätin alla ollut kong löytyi eli lähti matkaan hitaammin ja nuuskien. Jatkossa lisää lähellä olevia maaleja. Karva ei aiheuttanut ongelmia.

20.1.2021 karvahäiriö

Etsimisharjoitus illalla kotona sisällä. 10 kongia ja häiriönä karvatuppoja. Vuorotellen Hessun kaa. Vuoron odottelu oven takana. Sinne aina oven aukaisuilla kalkkunaleikettä. Etäpalkkana kuivanapuja vedessä. Malttoi odottaa hiljaa kun odotuksesta oli herkkuja. Ei vääriä ilmaisuja. Kun ei saanut yhdestä kongista varsinaista palkkaa, vaan jatkettiin siitä seuraavalle, niin luopui kesken ilmaisun. Joko johtui palkottomuuden paineesta tai siitä, että kong oli hyllykön alla eikä päässyt ihan lähelle. Muuten ihan kivat ilmaisut. Hessu söi aluksi kaikki karvat, mutta pikku hiljaa jätti karvat rauhaan toistojen myötä. Annoin koirille kongialkuhajun pihtien päästä.

8.1.2021 karvahäiriö

Kalaverkkohalli. Kaksi tolpanväliä lavavarastossa. 1 cm kongit 5 kpl. Sokko. Karvahäiriö molemmin puolin. Sijoitus lavan päälle tai lattialle. Myös n. 30 cm syviä. 1. hyvin. 2. joka ihan alussa ohi. 3. luulin, että ilmaisee karvaa, joten keskeytin ilmaisun kahdesti, minkä jälkeen tarkistus ja kong oli karvan alla. 4. aikasyvällä hetken miettimisen jälkeen ok. 5 suljetun rullakon keskellä, ilmaisuun pysähtyminen kesti minuutin.

6.1.2021 virheilmaisu

Meillä oli lavariveissä 7 kongia, joista 6 löytyi ja sitten kiivettävän kahden tason päällä tavararykelmä, jossa kongit laatikon sisällä ja noin 40 cm korkeudessa. Aluksi oli korkeampi, muttei onnistunut.

Ekaan karvahäiriöön Eri taas jämähti hetkeksi. Näitä pitää tehdä niin kauan, ettei reagoi karvaan.

Hyvää oli, että noudatin suunnitelmaa ja kun tuli epäonnistumiset, niin osasin toimia oikein. Suunnitelmallisuudessa ja ongelmiin reagoinnissa on tapahtunut suuri edistyminen mulla ja kiitos siitä kuuluu SWDI:n webinaareille ja Tiinalle, joka vahtii.

5.1.2021

Kasvihuonehalli. Kongeja reunoilla, lattialla, tason päällä. Karvahäiriöitä. Suunnittelematonta sähellystä, ja sain hukattua yhden konginkin. Ehkä. Yksi karvailmaisu, pidemmän etsinnän päätteeksi. Juoksentelua. Kyllä näkyy kun ei ole selkeää teemaa ja suunnitelmaa. Seuraavalla kerralla toisella lailla, fiksusti.

29.12.2020

Tuhnula. Jäniksen jälkiä ohuesti lumen peittämällä pellolla. Kolme Saijan laittamaa, 1 cm kongia neljän neliön alueella. Ilmaisuharjoitus. Eka hienosti. Muiden kanssa tökkii. Silta liinasta kiristämällä lopettaa tökkimisen.

Kanihäkkihäiriössä pari itse heitettyä, ilmasu ok.

Muu harjoittelu metästysseuraamista. Palkkana vapaa nuuskiminen, kinkku, pallon heitto, etsinnät ja kanihäkin lähestyminen.

7.12.2020 maanantai

Optiman parkkipaikka. +2 astetta, pimeää, kohtuullisen reipas tuuli. Häiriönä karvatuppoja, kong 4 mm. Etäpalkka, asfaltilla kolme harjoitetta peräkkäin. Kävi tutkimassa ohimennen karvoja, mutta ei reagoinut niihin. Kivan näköistä etsintää, joka parani toistojen myötä.

Iso kasa karvoja ja kong lähellä, häiriönä tuulen yläpuolella myös nameja maassa, etäpalkka. Ei ongelmia.

Karvoja nurmikolla ja kong puolen metrin päässä sivullani. Hyvin sujui.

5.12.2020 lauantai

Kalaverkkohallissa, tavoitteena lisätä kestoa järjestelmälliseen etsintään hylly kerrallaan. Kong maassa hyllyn vieressä tai hiukan alla, karvat häiriönä.

Aluksi Eri ei reagoinut karvoihin, mutta kun keskeytin etsinnän alun parin metrin ryntäyksen vuoksi ja lähetin suoraan karvalle, otti siitä väärän ilmaisun. Jatkoi vielä pari kertaa karvan ilmaisua. Kielsin ja keskeytin. Lopussa reagoi karvaan aavistuksenomaisella pysähdyksellä, mutta jatkoi etsintää ilmaisematta väärin.

Jotta Eri ei ryntää matkaan kuono ylhäällä pari ensimmäistä metriä, täytyy lähettäminen hajuetsintään tehdä tarjoamalla alkuhajupurkki lähellä maata ja antamalla etsintävihje heti siitä, jolloin aloittaa alusta lähtien nenä alhaalla.

Seuraavalla kerralla tavoitteena kolme onnistunutta toistoa peräkkäin yhdellä hyllyrivillä karvahäiriöin.

11.11.2020 keskiviikko

Malmin sairaalan metsä. 2 cm kong-pala. Kriteereinä ravi ja jatkuva nuuskutus. Jos siirtyi laukalle, pissasi tai lopetti nuuskimisen: istu!

18.10.2020 Sunnuntai metsästäjän kännykän etsintä

Öjan tien varressa vapaana etsien arviolta 500 metriä tien vierustaa. Eriltä hyvää hakua jahka ensiksi sai juosta pois metsästysmoodinsa. Alkuhajuna rannekello. Lukta – viisa. Kelloa vahvistettiin välillä ja takapalkka oli käytössä

Lokakuu 2020

Larsmossa kahdesti ja Kruunupyyssä kerran metsätiellä kong-etsintää sekä kerran Kokkolassa pellolla ja kerran Rautatienkadulla. Kolmessa paikassa myös karvahäiriöitä ja neljässä riistahäiriöitä. Karva ei enää aiheuta vääriä ilmaisuja, riistahäiriöön lääkkeenä toimii parhaiten riistalle pääsy ennen etsintää ja palkaksi vielä riistalle pääsy etsinnän jälkeen.

13.9.2020

Ristisuonraitti Beamixiltä Itälän pyörätien risteykseen. 7 kong-etsintää, 2 cm – iso rengas, 6 karvahäiriötä: sively heinikkoon, sively asfaltille, isoja könttejä, pieniä tuppoja. Pienien tuppojen kohdalla kahdessa etsinnässä ilmaisuja, joista luopui nopeasti itse. 5 kongia tien reunassa, 1 korokkeella 50 cm korkeudessa, 1 noin 20 x 20 m alue vapaana, muut liinassa.

Etsittävät matkat olivat 5 – 20 m.

11.9.2020

Muutama kongetsintä Ristisuonraitin Jyskin päästä edeten tien reunoja. Sujui hyvin, vähän tökkimistä. Sitten karva-alue 2 m, jossa pieniä tuppoja ja hinkattu alusta ja kolmen metriä tyhjää, jonka jälkeen kong. Ilmaisu tupon, luopui lopulta itse. Kotona keittiössä ei seuraavana päivänä välittänyt samoista karvoista, jotka lasissa tai lattialla tuppoina.

21.8.2020

36 Tiiltä, ei häiriöitä.

tiili 1 ok, tiili 2 ok, tiili 1 alku ok palkkana sosiaalinen, alkoi vinkua, tiili 1 loppu ensin hiukan ohi, palasi heti ok, tiili 18 ok, tiili 1 ok, tiili 36 ok pallon heittelyä, ei etäruokaa, tiili 24 ok, tiili 1 ohi, tiili 1 ohi, tiili 1 ohi, tiili 1 ok.


1.8.2020 la

Kråkholman koirakoulun kenttä. 18 tiiltä, sama määrä ja laji häiriöitä kuin 31.7. Alun pikkuputkietsinnässä 2 ryntäystä yli ennen kuin löytyi.

 • tiili 1 eka ohi ryntäys toka ok, kolmas ok
 • tiili 18 ok
 • tilli 6 ok tauko autossa > Hessun vuoro
 • tiili 17 ok
 • tiili 2 ok
 • tiili 3 ok, pieni palkka
 • tiili 1 ohi ryntäys, tauko, toka ok, tauko autossa > Hessun vuoro
 • tiili 1 ok
 • tiili 3 ok, pieni palkka
 • tiili 1 ohi ryntäys > autoon tauolle
 • tiili 1 ok pieni palkka
 • tiili 3 ok pieni palkka
 • tiili 1 ok

Seuraavalla kerralla 36 tiiltä, kaikki käytettävissä olevat karvat ja vanhat häiriöt. 1/3 tiili 1, 2/3 tiili 2 – 36. Aloitus tiili 2. Pikkuputkietsintä myös aivan lähellä.

31.7.2020 pe

Mökillä 18 tiiltä, vanhat häiriöt ja karvat A1-A7. Alun pikkuputkietsinnässä ryntäsi neljästi yli hajun ennen kuin löysi. Liikuin itse ja kun oli rynnännyt ohi, kutsuin pois ja muutin hajun paikan. Etäpalkkana nappulaa ja ruoantähteitä. Oikea haju kolmasosan kerroista tiilessä 1 – 2, 3 – 16 ja 17 – 18

 • tiili 1 ryntäsi ohi, toinen yritys ok vinkaisu
 • tili 12 ok
 • tiili 17 ok
 • tiili 5 ohi hyvin nuuskien ( tod näk hajuputkilossa kong-pala oli tipahtanut alas ja haju pienempi kuin alussa ). Toinen kerta ok, palkkana vain sanoja
 • tiili 2 ok tauko autossa
 • tiili 18 ok
 • tiili 1 ryntäsi ohi, toinen kerta ok
 • tiili 10 ohi hyvin nuuskien, kutsun jälkeen vinkui tauolla. Toinen kerta väärä ilmaisu, jonka purki ennen kuin ehdin reagoida ja jatkoi kongille
 • tiili 18 ok
 • tiili 1 ok
 • tiili 8 ohi hyvin nuuskien ( kong oli tipahtanut toisen kerran alas purkkiin ). Toinen krt ok
 • tiili 1 ok
 • tiili 18 ok

5 alkuhajuetsintää ja 18 toistoa tiilijonossa. Hyvin kesti. Seuraavaksi sama harjoitus tien reunassa tai muussa häiriöisemmässä paikassa.

30.7.2020 to tienvarsietsintä

Paljon opittu tälle päivälle tienreunaetsinnöistä:
1) vaadi sama tyyli kuin tiilijonossa. Ei juoksentelua, ei paluuta takaisin päin, ei taukoja nuuskutuksessa, ei silmiin vilkuilua
2) jos hyvällä tyylillä haju ei löydy, haju on liian pieni
3) jos koira menee hajun ohi, älä ota sitä kohtaa uudestaan. Mahdollisuus saada palkkio on siltä kohtaa menetetty
4) paina mieleen, mihin haju laitettiin, jotta saat sen talteen, jos koira ei löydä.
5) harjoittele taluttimetta. Jos koira vetää taluttimessa, iso osa nuuskutteluilmaa kuluu hengittämiseen ja jäähdyttämiseen eikä etsimiseen.
6) tee edistymissuunnitelma tienvarsietsintöihin.

29.7.2020 ke

Tavoite 3: Päivi-häiriö. Lisätään edellisten karvojen B1, B3 ja B5 lisäksi tiilijonoon häiriöhajuiksi talouspaperi 2 kpl ja mätä ruoka ja muut alkuharjoituksesta tutut häiriöt. Kolme peräkkäistä onnistunutta toistoa.

Harjoiteltiin Päivin pihalla. Aamupäivä. Kohtuullisen rauhalliset koirat. Etäpalkkana herkullisia ruoantähteitä. Alkuhajuharjoitus ryntäämällä, otettiin monta kertaa uusiksi

 • tiili 2 vinkaisu lähdössä, muuten ok
 • tiili 12 jätti kesken ilmaisun, uusi toisto ok
 • tiili 4 ok
 • tiili 1 ok
 • tiili 11 ok, tavoite saavutettu

Seuraavaksi 18 tiiltä, samat häiriöt vaihdellen karvahäiriöitä. Oma piha ja sitten tien reunassa.

28.7.2020 ti

Pyörälenkillä Kalvholmsvägenillä. Kaksi lyhyttä, noin 5 – 10 metrin etäisyydellä ollut pikkuputkikongetsintää. Etäpalkka. Kutsu luokse, kun juoksi liikaa.

Sitten 65 metrin etäisyydellä ollut pikkuputkikong, jolle edettiin niin kauan kuin tyyli pysyi hyvänä. Sai juosta takaisinkin päin, kunhan nuuskutus tiheää ja vauhti sopiva. Sai myös tämän pikkuhiekkatien toiseen laitaan halutessaan mennä. Tätä edelsi Hessun kolmen ison kong-renkaan etsintä, jossa Erin piti seurata remmissä. Omat Eri etsi vapaana. Kivasti löytyi kaikki. Pitkässä etsinnässä tyyli parani loppua kohden ja aina kun juoksi liikaa, kutsuin luokse istumaan tauolle ja kehuin rauhallisesti. Hyvä etsintä, jota voidaan jatkaa. Jouduin ottamaan tauolle noin neljä kertaa tuolla matkalla.

27.7.2020 ma

Kong-etsintä vedestä uiden, ohjaus veneestä. 4 poijua, joista yhdessä haju. Kiva harjoitus. Lisäksi miniputkilolla kaksi harjoitusta reunoja pitkin. Ensimmäisessä etäisyys alle metrin. Toisessa noin 8 metriä, sokko.

26.7.2020 su

Tavoite 2: Päivi-häiriö. Vaihdetaan harjoittelupaikkaa ja lisätään tiilijonoon häiriökarvat 4 kpl, jotka aiheuttivat vääriä ilmaisuja Kråkholmankentän harjoituksessa tällä viikolla.

Toteutettiin Kiltan parkkipaikalla. Rauhallinen mielentila. Muitakin koirahäiriöitä. Käytiin ensiksi Laajalahdessa, jossa seuraamista, pieni kong-etsintä ja pallonoudot vedestä. Sitten Lempin tokoharjoituksen katselua rauhallisesti ja sen jälkeen Erille pieni tokoharjoitus. Hurri ei näkyvissä. Päivi vieressä laittoi hajut. Muita koiria parkkipaikalla.

 • tiili 2: ensin ohi, sitten ok
 • tiili 10: ok
 • tiili 6: ok
 • tiili 1: ensin ohi, sitten ok
 • tiili 12: ok
 • tiili 8: ok
 • Tiili 1: ok

25.7.2020 la

Päivin ja koirien läsnäollessa rauhoittuminen tiilityöskentelyyn. Tiilet jalkakäytävän reunassa. Ohjaaja liikkuu mukana tasaisella vauhdilla. Ilmaisu 3 – 5 sekuntia. Etäpalkka. Aluksi annetaan lähtöhaju purkista ja tehdään minietsintä pikkuputkilolla. 1/3 toistoista haju on tiilissä nro 1 – 2, 1/3 kerroista tiilissä nro 3 – 10 ja 1/3 kerroista tiilissä nro 11 – 12.

Tavoite 1: kolme peräkkäistä onnistunutta ilmaisua 12 tiilen jonossa ilman häiriöhajuja.

Harjoiteltiin Kruunupyyn koulun parkkipaikalla. Sitä ennen paljon seuraamista. Kierrokset kovat, riehuodotukset. Vinkumista.

 • tiili 1: ensin ohi, toinen krt ok
 • tiili 12: ok
 • tiili 7: jätti ilmaisun kesken koirahäiriössä, vinkumista, tärinää
 • tiili 2: ok
 • tiili 11: ei saanut hajua, kun se oli reunassa, toinen krt ok
 • tiili 5: ok
 • pimeä tiili 1: ok

23.-24.7.2020 koruetsintä

Etsittiin korua sekä harjoituksena omaani, että todellisessa tilanteessa vieraan ihmisen kadottamaa korua. Etsittävä alue oli noin 100 m pitkä ja 10 m leveä ja sisälsi leikattua heinää, leikkaamatonta heinää ja puskia. Sateessa harjoituskorusta tuli haju vasta kun koiran nenä oli aivan kohdalla. Kuivalla ja tuulisella ilmalla Eri sai hajun parhaimmillaan noin metrin päästä, jos harjoituskoru oli sijoitettuna kohtuullisen avoimeen paikkaan. Eri jaksoi työskennellä muutaman minuutin putkeen hyvällä tekniikalla. Etsintätuokio päätettiin aina heittämällä koiran huomaamatta alueelle harjoituskoru ja palkittiin pallolla ja etäpalkalla sen löytyminen.

Eri reagoi myös voimakkaasti alueella olleisiin työkaluihin, joissa oli sama omistajan haju, kuin harjoituskorussa. Harmillista kyllä, kadoksissa ollutta korua ei löytynyt ja katoamispaikka on niin kaukana, että meillä ei ole mahdollista jatkaa etsintää siellä. Olin erittäin tyytyväinen siitä, että Eri ei ottanut mitään häiriötä ympäristössä tarjolla olleista muista ärsykkeistä, kuten myyränkoloista. Yksi väärä ilmaisu tuli kohtaan, jossa oltiin kaivettu maata. En tiedä, kuka oli maata käsitellyt, mutta siinä ilmeisesti haisi voimakkaasti. Oletan, että korun omistaja oli siinä käsitellyt maata ja Eri ilmaisi sen kohdan.

22.7.2020 ke

Avain, uusi ja entinen kong-putkilo

Tänään 9 toistoa 12 tiilen jonolla, joka pyörätien laidassa. Isompi kongimäärä, ei karvahäiriöitä. Hessu välillä tekemässä ja ympärillä pikkulapsia pyörineen. Etäpalkkana kuivaruokaa. Ei inahdustakaan ja suoritukset kymppiplus. Nyt siis tiedän mikä on helppoa ja siitä voi sitten vaikeuttaa.

21.7.2020 ti

Kråkholman kentällä, jossa Päivi. Huoh. Yksi tiilijono, jossa 12 tiiltä. Neljä uutta häiriöhajua 2 x A7 ja B7. Ilmaisu 3 sekuntia. Etäpalkka papuja kupissa. Tavoitteena, että koira etenee koko ajan eteenpäin ja jää heti kongille. Oikea tiilissä 1,2,6,3,9,1 näissä suunnitelluissa toistoissa ei vääriä ilmaisuja. Ensimmäisellä kerralla meni ohi, kutsuin luokse ja sitten pienen tauon jälkeen uusi yritys onnistui. Muuten pieniä vinkaisuja tai vähän enemmän vinkumista seuruutuksessa.

Siten otin seitsemännen toiston jossa oikea 12. Tässä ei malttanut mennä loppuun asti, palasi ja löysi sitten. En antanut ilmaisusta yhtä hyvää palkkaa kuin aiemmin. Aiemmin annoin makkaraa ilmaisun aikana, sitten pallo ja sitten vielä etäpalkka. Kahdeksas kerta oikea 7. Siinä pysähtyi sekunniksi karvahäiriöön ja jatkoi sitten heti kongille. Laitoin vielä yhdeksännen kerran, oikea 12. Nyt teki kaksi kertaa ilmaisun karvahäiriöön ja viimeisen väärän keskeytin kutsumalla pois ja lopettamalla harjoituksen.

Opittua: Hurri ja Lempi ovat iso häiriö. Toistoja ei voi silloin olla näin montaa. Odotukset riehupalloleikistä olivat valtavat. Nyt eivät päässeet lopuksi riehumaan. Jonkin kerran Eri nuuski todella hienosti, mutta joutui palaamaan, koska ei kuono osunut oikeaan tiilen reikään.

Seuraavalla kerralla: käyteteään isompaa kongihajua, ei karvahäiriötä. Laitetaan 12 tiiltä ja katsotaan, löytyykö isompi kongihaju aina. Laitetaan hajut jatkossa aina keskimmäiseen reikäjonoon, jotta niistä on mahdollisuus saada haju helpoiten. Jos tulee vääriä ilmaisuja, muista keskeyttää ne sanallisesti, minkä jälkeen keskeytä koko harjoitus ja mieti kuinka poistaa väärän ilmaisun mahdollisuus. Väärä ilmaisu vahvistuu helposti nopeasti, jos se on osa ketjua.

20.7.2020 ma

Sama muodostelma kuin 16.7. eli 3 tiilijonoa. Tällä kertaa jokaisessa jonossa oli kongi ja kaksi väärää. Etäpalkka ja odottelu rappusilla. Hessu sisällä, ei tehnyt ollenkaan Erin vuorojen välissä. Klo 21.30 – 22.30 ja illalla tätä ennen ohjelmaa kun serkku ja Kotti olivat vieraina. Ilmaisu 3 – 6 s. Odottelua vaihtelevasti, myös hyvin nopeita lähtöjä. Kolmen tiilijonon jälkeen kongin ja välillä myös karvojen siirto. Viisi kierrosta eli 15 ilmaisua.

Ei yhtään väärää eli karvailmaisua. Rynniminen ensimmäisten tiilten yli. Ei vinkumista odottaessa. Joku vinkaisu ja joku tökkäisy ilmaisuissa. Monta ilmaisematta jättöä, vaikka haju löytyi ja ilmaisu vasta koko jonon tutkimisen jälkeen. Neljännellä ja viidennellä kierroksella kongi tiilissä 1 – 2 – 1 enkä tehnyt mitään vaihtoja. Kutsuin pois, jos ei heti löytynyt ja aloitimme uudestaan tai menimme seuraavalle jonolle. Alkoi tarkemmin etsimään alusta asti, mutta jokin ääni tai jotain muuta pientä aiheutti sen, että vasta viimeinen oli täydellinen ja ansaitsi etäpalkankin.

Seuraavalla kerralla voi ottaa kolme kahdentoista tiilen jonoa, joissa on jokaisessa 4 karvaa. Kongi asetetaan 2/3 1-3 tiileen ja 1/3 4 – 12 tiileen. Etäpalkka edelleen käytössä, palkataan parhaat myös arvokkaalla herkulla ilmaisun yhteydessä. Etäpalkka voi olla papuja. Etäpalkan saa vain ensimmäisellä yrityksellä. Jos on kutsuttu alkuun ja ilmaisee, saa pallon jälkeen jatkaa seuraavalle jonolle, mutta ei saa namia. Ohjaaja paikoillaan. Kutsutaan alkuun, jos menee ohi kongista ensimmäisen kerran. Jos menee ohi toisen kerran, pidetään tauko. Pidetään minuutin passiivinen tauko ennen jokaista uutta tiilijoa. Tehdään koko harjoituksen aluksi minietsintä lasipurkilla ja putkikongilla.

16.7.2020 to

6 tiiltä, 3 jonoa. Rannassa nurmikolla, väli noin 8 metriä. 6 onnistumista. 🙂


15.7.2020 ke

Päivillä. Kovat odotukset. Paijaamista odotellessa ja kierrokset nousivat Lempin ja Hurrin palloleikkejä katsoessa. Alkuhaju purkista ja ensiksi minietsintä x 3, ilmaisu 3 – 5s. onnistui.

Päivin tiilijono 8 tiiltä x 1. 1 väärä karva, 1 kong. 10 sekunnin odotus. Ilmaisu 3 s. ja pallopalkka ja ruoka. Joka toinen kerta kong ekassa tiilissä ja joka toinen kerta karva.

1. ok 2. jätti ilmaisun kesken, kutsuin pois. 3. ok (sama asetelma kuin 2) 4. ok 5. jätti ilmaisematta, kutsuin pois ja seuraamista 6. ok

Lopuksi vielä portin takana kiljumista ja pääsy kun hiljeni 10 sekunniksi. Sama yhteisriehunnassa: Päivillä pallokauha ja heitto, kun Eri oli 10 sekuntia hiljaa.

14.7.2020 ti

Maltti / aktiivi -vaihtelua. Päivällä agilityharjoitukset Saijan ohjaamana. Hessu teki vuorollaan ja Eri katsoi. Vain vähäistä vinkumista yhdessä tai kahdessa kohden odotellessa mun vieressä kentän laidalla taluttimetta. Illalla dami/sorsanoutoa ryhmässä. Todella hienosti vinkumatta ja suurin osa ajasta myös tärisemättä. Takki auttoi kun märkänä meinasi tulla kylmätärinää. Odotusaika nostettiin 20 sekuntiin. Koko kolmen tunnin harjoitustuokio taluttimetta vieressä omassa pihassa. Ilmeisesti viime viikon rankka verijäljestys ja sen jälkeen säännöllinen harjoittelu on auttanut vireen hallintaan; samoin kun onnistuminen maltin rakentamisessa tiiliradalla.

13.7.2020 ma

Tiilirata 6 x 6 tiiltä talon ympärillä. Ensimmäisellä kierroksella talon ympäri kolme toistoa, joissa 0 – 2 tyhjää tiilijonoa tutkittavana ennen kongin ja karvahäiriön sisältänyttä jonoa. Seuraavalla kierroksella edelliseltä kierrokselta jääneet karvahäiriöt saattoivat olla myös tiilijonoissa, joissa ei ollut kongia. Hessu teki joka toisen etsinnän.

Aluksi yksi minietsintä alkuhajupurkin kera. Siinä Eri jätti ilmaisematta löydön, ja pyysin heti tauolle. Toisella kertaa ok. Seuraavalla kerralla voisi minietsinnän tehdä kaksi kertaa: ensimmäisen ja toisen tehtävän aluksi ja myös, sen jälkeen jos tulee virheilmaisu.

Karvojen virheilmaisua tehtävien 3, 4 ja 5 kohdalla. Tehtävät 1, 2, 6 ja 7 ok. Ensimmäisen tiilen nuuskiminen huolimatonta. Seuraavalla kerralla 50 % oikeista hajuista ja 50% häiriöhajuista sijoitetaan ensimmäiseen tiileen. Muutoin sama asetelma, eli 0 – 2 jonoa, ennen kongin sisältävää jonoa.

Palkkana oli pallo ja ruokavati sijaitsi sisällä. Tätä voi jatkaa. Häiriöiden ohittamisesta annetaan seuraavalla kerralla pieni palkka. Häiriöiden ilmaisuista annetaan sanallinen palaute Ei…

Vinkuminen alkoi toisen tehtävän kohdalla. Vinkuminen pysyi poissa kun laskeuduin kyykkyyn ja silittelin. Odotteluaika voisi olla 6 – 12 sekuntia seuravalla kerralla.

12.7.2020 su osa 1

Tehtiin sisällä hapsumaton päällä n. 1,5 neliön suuruisella alueella kongietsintää. Kongi oli minilasiputkessa ja matolla oli pillin paloja, joissa häiriönä karvaa ja ruokaa. Lisäksi häiriönä oli palkkaruokalautanen alueen vieressä tai sisällä ja pari muuta ruokavatia. Nostin ilmaisun kestoa kolmesta viiteen sekuntiin. Hessu teki vuorotellen. Eri ei vinkunut ollenkaan missään vaiheessa. Yhden kerran jätti ilmaisun kesken. Seuraavalla kerralla tätä harjoitusta voisi kokeilla laittamalla alueelle 1 > 6 isoa karvaputkea häiriöksi.

osa 2

Lisäsin joka toistolla yhden uuden karvaputkilon matolle. Istuin lattialla, tuolilla, seisoin tai kävelin. Ruokakuppi alueen ulkopuolella ja alueella. 6 toistoa, joista kahdella viimeisellä Kottin tuore karvakasa matolla. Ensimmäisellä toistolla Eri jättää ilmaisun kesken neljästi parin sekunnin jälkeen ja laitoin koiran tauolle. Tauolla vinkumista hieman Hessun tehdessä omaa vuoroaa. Muutoin hiljainen koko harjoitullelutuokion ajan. Odottelu nojatuolissa näkösällä. Etsintään käytetyt ajat 16 – 30 sekuntia.

Seuraavalla kerralla sisäharjoituksessa voisi olla vanhaa karvaa irrallaan ja tyhjän etsintää 30 – 60 sekuntia 2/6 toistoa. Tyhjän keskeytyksenä kuonokosketus käteen ja palkka. Väärästä ilmaisusta ohjaajan reaktiona ”ei, se ei ole oikea”. Oikean ilmaisun kesken jättämisestä kolmannen kerran aiheutuu tauolle laittaminen. Ilmaisun kesto voisi olla 3 – 6 sekuntia.

11.7.2020 la

Tiilirata 6 x 6 tiiltä talon ympärillä. Yhtä lukuun ottamatta kaikissa jonoissa 1 – 2 pari vuotta vanhaa karvaputkiloa. Uusi kongiputkilo ja hiukan entistä pienempi kongi. 6 toistoa. Karvojen ilmaisu voimakasta heiketen loppua kohden. Kongin ilmaisu varma. Oikea haju satunnaisesti 2 – 6 tiilijonon päässä. Uuden toiston aloitus edellisen jonon jälkeen tulevasta jonosta. Hessu teki välissä. Odottelu tuvassa. Palkkana namia ja parhaimmista pallo. Vinkuminen pysyi poissa 3 sekunnin välein silitettäessä. Liian vaikea harjoitus. Erittäin runsaasti vääriä ilmaisuja.

Seuraavalla kerralla laitetaan radalle vain yksi väärä haju juuri ennen oikeaa samaan tiilijonoon. Pidetään sama väärä, kunnes kolme peräkkäistä toistoa onnistuu. Odotus 5 – 10 sekuntia.

10.7.2020 pe

Tiilirataharjoitus 3 x 8 tiilellä, tutut hajut. Ensimmäinen kerta vinkumatta, toisella toistolla alkoi vinkuminen. Väheni ja lakkasi silittelyllä. Ei ongelmia.

Tiiliradalla 6 toistoa, minkä jälkeen Susanna laittoi nurmelle isoja karvatuppoja ja pienen kongin. Eri ilmaisi karvatuppoja. Saatiin oikea suoritus ottamalla iso kongirengas ja laittamalla nenän eteen ja sitten pienennettiin. Lopuksi myös kuivanamit nurmikolle ja 3 mm kongi ja karvatuppo. Onnistui.

7.7.2020 ti

Päivillä odottelun harjoittelua. Lempi ja Hurri tekivät jälkiharjoituksia ja Eri odotti kytkettynä Hessun kanssa tai mun molemmat mun vieressä kun kuvasin. Eri sai tehdä palkaksi nurmikolla 3-millisen kongin etsintää, pala ihan lähellä. Jouduin ottamaan uuden aloituksen pari kertaa, että malttoi jäädä ihan lähelle etsimään. Hyvät ilmaisut, ei vinkumista.

Lopuksi pallot heitettiin pellon laitaan, Erin leikkikaverit jäivät pellolle noutamaan niitä, käveltiin Erin kanssa pellon yli talon taakse, tehtiin hajurataharjoitus ja viimeisestä suorituksesta palkaksi seuruutus pellolle ja siitä pellon yli lähetys palloa etsimään.

Kesken tiilitreenin Hessu aloitti talon toisella puolella elämöinnin, kun Marko tuli pihalle. Näistä tulikin sitten tuplaäärimmäinen häiriötreeni. Samat pullot tiilissä kuin 4.7. Vaikeaa, mutta selvittiin niin, että pystyi palkkaamaan. Seuraavalla kerralla sitten tuo 4.7. suunnitelma käyttöön omalla pihalla rauhassa.

4.7.2020 la

Uusi paikka, Larsmon S-marketin parkkis. Häiriöhajuina tutut häiriöhajuina olivat lasiputkiloissa: Hessun karva, kalkkunaleike (pilaantunut) ja fasaanitipat. Kaksi kuuden tiilen jonoa. Kriteerinä 1 sekunnin ilmaisu vinkumatta ja 5 sekunnin odotus ennen etsintää vinkumatta.

Väliajoilla katseltiin Viljan etsintää ja leikkiä yhdessä vierekkäin. Onnistui yllättävän hiljaa. Havaintona: vinkuminen heikkenee, kun Eriä silittää, asettuu kyykkyyn sen kanssa. Pikku hiljaa näitä apuja pystyi vähentämään.

Seuraavalla kerralla tarkoitus ottaa kolme tiilijonoa ja nostaa odottaminen tauko niiden välillä 10 sekuntiin ja ilmaisun kesto 3 sekuntia.

27.6.2020 la

Päivällä reikätiilissä ekaa kertaa kong lasiputkilossa. Toimii hienosti. Tarkoituksena oli kokeilla myös häiriöhajuja, mutta Eri vinkui eikä siihen auttanut mikään. Kierrokset olivat liian kovat eikä harjoituksessa saatu onnistumisia, että oltaisiin päästy kokeilemaan häiriöitä. Läsnä olivat Päivi ja koirat, mikä todennäköisesti oli liian kova häiriö, koska myöhemmin illalla ongelma oli lähes poistunut.

Illalla häiriöhajuina olivat lasiputkiloissa: Hessun karva, kalkkunaleike ja fasaanitipat. Jos Eri vinkaisi, niin malttoi kuitenkin hiljentyä ilmaisulle poistumatta. Huomenna tarkoitus yrittää samaa harjoitusta taas Päivin ja koirien läsnä ollessa Kokkolassa Kiltan hallin pihalla.

23.6.2020 ti

Tein tiilistä radan, jossa oli kuusi kuuden tiilen tiilijonoa parin metrin etäisyydellä toisistaan. Näin sain peräkanaa kuusi erilaista harjoitusasetelmaa ilman, että tarvitsi siirtää hajuja välilssä. Häiriönä oli ensimmäisellä kierroksella pillissä ruokaa ja etsittävänä meillä on siis pillissä oleva konginpala.

Tykkäsin asetelmasta. Kun Eri kuumui peräkkäisistä etsinnöistä ( seuruutin sen tiilijonolta toiselle ) ja teki virheen, esim. alkoi vinkua, sanoin vapaa, ja vein autoon tauolle.

Yhden kerran tuli valeilmaisukin: Eri oli löytänyt jonon alusta kongin ja ilmaisi sen. Jatkoin saman tiilijonon etsimisellä ja kun törmäsi ruokapilliin, ilmaisi sen. Muutoin ei ilmaissut ruokapillejä, nuuski aluksi niitä kyllä tarkkaan, mutta ei jäänyt niihin mitenkään jumiin. Yleensä siirryin siis löydön jälkeen seuraavalle tiilijonolle, mutta tuon ainoan kerran kun jatkoinkin samaa tiilijonoa, Erin ajatukset menivät jotenkin lukkoon. En sitten kokeillut samaa toista kertaa, mutta joskus tulevaisuudessa pitää kokeilla.

Mulla on ollut kriteerinä aloitukselle katse kohti tiiliä tai ainakin eteenpäin. Nyt kun seuruutin tiilijonolta toiselle, Erin fokus alkoikin siirtyä luonnostaan enemmän kohti tiilijonoa ja alaspäin jo seuruutusvaiheessa ja se myös jäi lopussa tuijottamaan tiiliä odottaen lähtölupaa. Jonkin kerran jopa hieman varasti eli ei odottanut lupaa. Tuokin käytös meinasi heti yleistyä. Erin kanssa saa olla tosi tarkkana kriteereissä, se oppii välittömästi.

Toiselle kierrokselle lisäsin vaikeutta radalle. Laitoin tiilijonojen päälle ruokakuppeja ja viimeisen jonon päälle ripottelin papuja. Kupit olivat vaikeat. Eri ei uskaltanut mennä kovin lähelle niitä ja jouduin joustamaan kriteerissä. Se sai palata taakse päin tarkistamaan jonoa, jos oli hypännyt kongin ohi vältellessään ruokakuppia. Näin sain sille onnistumisia ja kuppien välttely väheni. Viimeinen tiilijono, jonka päällä oli irtonaisena papuja sujui yllättävän hyvin. Taisi sinne yksi tai kaksi papua mennä ohimennen suuhunkin, mutta paput eivät aiheuttaneet minkäänlaista välttelyä, sujuvasti nuuski niiden yli ja läpi etsiessään kongia.

Yllättävän paljon ruokakuppihäiriö häiritsi. Mikä on hyvä, koska se on helposti harjoiteltavissa oleva häiriö ja jos se on vaikeampi kuin jäniksenkarva, niin sitten voisi kuvitella, että kun ruokakuppihäiriö on selätetty, jokin muukin häiriö on helpompi selättää.

Seuraavaksi voisin ottaa kriteeriksi hiljaisuuden ja odottelun tiilijonojen välillä. Esim. niin, että päästäkseen seuraavalle tiilijonolle, pitää odottaa hiljaa 5 sekuntia. Ja sitten pitää ottaa ruokakupeista huolimatta kriteeriksi se, että ei saa palata takaisin päin tiilijonossa joutumatta tauolle. Täytyy myös laittaa monta kertaa kongi ihan siihen jonon alkuun, koska nyt Eri ryntäsi matkaan ekan tiilen ohi. Olin kongit laittanut satunnaissovelluksella paikoilleen, eikä yksikään osunut ekaan tiileen. Toiselle kierrokselle vaihdoin itse jonkin löydön ekaan tiileen. Myös sitä pitää kokeilla, että jättää yhden oikean ilmaisun palkkaamatta.

Kyllä on mielenkiintoista nyt, kun malttaa tehdä tätä harjoittelua järjestelmällisesti. Näkee selkeästi, kuinka mikäkin muutos vaikuttaa suoritukseen. Näkee myös selkeästi, että kun kriteerit ovat täsmälliset, niin Eri pinnistelee täyttääkseen ne ja saadakseen jatkaa tekemistä. Tökkiminen on vähentynyt. Vinkuminen on vähentynyt. Onnistumisia tulee paljon verrattuna siihen, mitä ollaan joskus tehty. Voi, tuntuu siltä, että olisi niiiiin kiva aloittaa tiiliharjoittelu asiakkaidenkin kanssa. Sitten joskus. Talvella. Ehkä.

21.6.2020 su

Harjoittelin tänään häiriöinä: Hessun karvat tiilten alla ja päällä, taluttimessa, jäniksennahka ja Wanda-pentu, joka haisi saman talouden juoksunartulle. Kriteerejä:

 • hajua ei saa ohittaa
 • vaikeusaste nousee kun kolme peräkkäistä onnistunutta toistoa
 • ilmaisuaika satunnaisesti 1 – 4 sekuntia
 • lähtölupa kun katse tiilissä

20.6.2020

Harjoittelin kolmatta päivää tiilet maassa -kong. Perustaitojen puutteet käyvät ilmi. Onneksi palasin näihin yksinkertaistettuihin asetelmiin. Ei voi onnistua luotettavasti tassunjälkien tunnistus luonnosta, jos ei onnistu yksinkertainen luotettavasti.

Swdi:n opit toimivat. Toivottavasti niin hyvin, että saan korjattua virheet aiemmissa harjoituksissa.

Olennaista on:

 • määritä kriteeri ja pidä siitä kiinni
 • jos kaksi toistoa epäonnistuu, helpota edelliseen kriteeriin
 • kun kolme toistoa peräkanaa onnistuu, vaikeuta seuraavaan kriteeriin.

Niin yksinkertaista. Ja vaikeaa. Nyt oli kriteereinä:

 • aloituslupa kun katse on alas päin
 • ilmaisuasento tökkimättä, paikallaan koko ajan
 • jos menee hajun ohi ilmaisematta, kutsutaan pois
 • jos ilmaisee tyhjää, kutsutaan pois
 • jos kaksi perättäistä virhettä, laitetaan tauolle ja helpotetaan kriteeriä kun aloitetaan
 • ilmaisu satunnaisesti 1-4 sekuntia minkä jälkeen ohjaajan käytöksen muutos: hyvä! tai liike kohti koiraa
 • ohjaaja paikallaan tai liikkuen eteen päin

Palkkana ruoka kädestä, luopuen tai maasta.

Nyt tuli ensimmäisen kerran sellainen olo, että tiesin mitä olin tekemässä ja myös Eri tiesi, mitä siltä halutaan. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka se kykeni lopettamaan vinkumisen ja ilmaisun lopettamisen ennen aikojaan, kun kriteerit olivat selvät. Aiemmin se ei ole kyennyt kasaamaan itseään näin hyvin kiihdyttyään liikaa.

Ja edelleenkin se kiihtyy liikaa. Kaava on aina sama: ensiksi tehtävä onnistuu muutaman toiston ja sen jälkeen alkaa epäonnistua ja sitten taas onnistuu.

En käyttänyt ollenkaan palloa ja leikkiä. Kun olin saanut lopettanut harjoituksen (vaiheen tavoite saavutettu) otin kongin pois ja laitoin tiilien päälle lopun iltaruoan kupissa ja juustokäärön. Testasin, miten ruokahäiriö radalla vaikuttaisi. Ensiksi Eri ei uskaltanut ollenkaan mennä nuuskimaan, mutta rohkaistui sitten nuuskimaan radan läpi kiertäen ruoat kaukaan eli 20 cm päästä. Annoin ruoat sitten palkkana.

Olin ajatellut alun perin, että laitan ensiksi lisää kestoa ilmaisuun ja lisää tiiliä eli matkaa. Mutta taidankin tehdä niin, että otan jo tälle 6 tiilen radalle mukaan häiriöhajut: ruoka ja koirien karvat ja pissa, juoksuhousut ja riista. Eli ne, mistä Eri luonnossakin häiriintyisi. Ja lisäksi mun toiminta ja muut koirat ja eläimet ja ympäristöt.

Siinä ohessa nostan ilmaisun kestoa hiukan eli 5 sekuntiin. En halua liikaa kestoa, että kykenee luopumaan vääristä ilmaisuista kun aletaan tehdä karvaerottelua. Vasta sitten treenaan keston lopulliseen malliin.

En tule tekemään tiilet seinänä -harjoittelua, vaan pelkästään maassa jonona. Enkä edestakaista liikettä, vaan nyt on muuttunut suunnitelma sellaiseksi, että Eri kulkee mua lähellä edessäni ja pysähtyy kun törmää oikeaan hajuun. Ei risteilyä, ei ”vapaana” etsintää. Kaikenlainen kaahottaminen loppuu ja nyt vain keskitytään tiukasti se aika, jonka pystyy keskittymään. Spanielikaahotus säästetään metästyspuuhiin.

19.6.2020

Päivin kanssa 2. päivä tiilijonolla. 2 > 4 > 6 kpl. Ylikierroksia, mistä aiheutui ilmaisun keskeyttämistä. Ei ollut kunnon kriteereitä tai suunnitelmaa etukäteen. Neljä tuokiota, jossa videolla yksi.

18.6.2020

Reikätiilet hommattu. SWDI laittaa nämä pystyyn, mutta minä teen näistä jonon.

Tähän mennessä keväällä kokeiltua:

 • karvaetsintää sisätiloissa ( onnistuu )
 • karvaerottelua purkeissa ( ei onnistu järjestelmällisesti )
 • karvaetsintä maastossa ( onnistuu )
 • karvaetsinnän häiritseminen väärillä karvoilla ( onnistuu satunnaisesti )
 • pelkän paikalla istuneen tai pienellä alueella kävelleen koiran jättämien, 15 minuutin ikäisten jälkien ilmaisu ruohikosta ja sepeliltä ( onnistuu )
 • jälkien erottelu muista jäljistä ( ei välttämättä onnistu, tähän lopetimme ja päätin aloittaa uudelleen, järjestelmällisesti )

Bookmark the permalink.

Kommentit suljettu.