Tolpan kiertäminen – Att gå runt en stolpe

Tolpan kiertämisen aikaansaaminen houkuttelemalla olisi niin helppoa. Vedetään vain koiran nenän edessä jotain mielenkiintoista tolpan ympäri. Houkuttelemisesta eroon pääseminen sen sijaan on hidasta. Koiran ajatukset ovat kädessä ja kun käsi ei enää ohjaa, ei kiertämistäkään tapahdu. Kiertämisen opettaminen ilman houkuttelua vaatii nopeutta ja täsmällisyyttä. Tätä kannattaa alkaa opettaa vasta sitten kun olet onnistunut opettamaan samalla tekniikalla eli houkuttelematta sheipaten koirallesi kuono- ja tassukosketuksen.

1) Valmistaudu ottamalla 10-20 makupalaa valmiiksi käteen ja vie koira tolpan luo tai laske tolppa alas maahan. Tolpaksi käy esim. pöydänjalka, muovinen kartio, ohut puu, maahan painettu keppi, CD-levytorni jne. Olisi hyvä, jos tolppa olisi vähintään yhtä korkea kuin koira, jotta se voisi hahmottaa tolpan paremmin.
2) Mene itse alas maahan, älä jää seisomaan.
3) Koira menee todennäköisesti heti nuuskimaan tolppaa. Ole valmiina ja naksauta (naksuttimella tai äänelläsi) heti. Vaikka koira ei menisikään, niin naksauta silti. Vasta sen jälkeen kun koira on kuullut naksun liikauta kättäsi antaaksesi makupalan.
4) Laita makupala maahan, noin 10 cm eteen päin koiran kuonosta siihen kohtaan, jonne päin haluat koiran liikkuvan tai jonne päin koira liikkui.
5) Heti kun koira on nielaissut makupalan, naksauta uudestaan, ojenna käsi, aseta makupala kuonosta hiukan eteenpäin ja toista tämä niin kauan kunnes, makupalat kädessäsi loppuvat.
6) Lopeta harjoitus sanomalla VAPAA / LEDIG / TAUKO / PAUS ja ottamalla tolppa pois lattialta tai poistumalla koiran kanssa tolpan vierestä.
7) Alusta asti kannattaa harjoitella sekä myötäpäivään, että vastapäivään kiertämistä.
8) Vaikeuta harjoitusta vähitellen odottamalla koiralta hiukan lisää: pään kääntäminen kohti tolppaa, yksi askel, 2 askelta jne.. tolpan ympäri.
9) Jos koira alkaa tökkiä tolppaa kuonolla tai tassulla, jähmettyy paikalleen tai poistuu paikalta, olet naksauttanut liian hitaasti. Jos koira alkaa peruuttaa, olet palkinnut liian lähelle koiran kuonoa. Jos koira kiertää vain yhteen suuntaan, olet jättänyt palkitsematta toisen suunnan.
10) Harjoittele joka päivä, mutta lyhyitä tuokioita kerrallaan.

Tässä alla on video minun ja Hessun ensimmäisistä tolpankiertoharjoituksista. Video on nopeutettu. Virheitäni, joita ei siis kannata toistaa ovat mm.
– joskus käsi liikkuu ennen kuin naksu on kuulunut
– yritän houkutella koiraa liikaa asettamalla makupalan liian kauaksi koiran eteen
– jätän palkitsematta koiran hyviä yrityksiä
– palkitsen suoraan kädestä sen sijaan, että asettaisin makupalan maahan
– kun makupalat kädessäni loppuvat, jatkan silti harjoitusta ja kaivelen makupaloja taskusta
– yleinen kärsimättömyys: tämä harjoitus vaatii satoja toistoja. Ensikertalainen kouluttaja ja koira eivät yleensä opi tätä päivässä eikä kahdessa.

Tässä alla on puolestaan video 5. harjoittelukerrastamme. Aikaisempien kertojen tuloksena Hessu on oppinut jo kiertämään vastapäivään ja nyt tarkoituksena on jättä se suunta palkitsematta ja palkita vain myötäpäivään kiertämistä. Monille koirille toinen suunta on vaikea ja jos liian kauan palkitsee vain helpommasta suunnasta, on vaikeampaa saada opetettua myös se koiralle vaikeampi suunta. Videossa esiintyviä virheitäni ovat edelleen mm:
– kaivelen makupaloja taskustani ja muovipussista. Makupalojen pitäisi olla valmiina kädessäni ja mukissa helposti saatavilla taskusta.
– harjoitus tuokio on liian pitkä. 30 sekuntia – 2 minuuttia olisi sopiva pituus, vaikka koirani jaksaakin aloittelijakoiraa enemmän.
– aluksi olen seisaallaan, mikä vaikeuttaa koiran keskittymistä alas päin ja hidastaa makupalan toimittamista oikeaan kohtaan
– välillä käsi liikkuu ennen naksautusta

Hyvää oli se, että makupala tuli asetettua oikeaan kohtaan eli pois päin itsestäni. Minusta pois päin kulkeminen on koiralle vaikeampaa kuin minuun päin kulkeminen. Jos makupaloja olisi ollut kummassakin kädessäni valmiina, olisi minun ollut helpompi nopeasti palkita kun koira on juuri siellä vaikeimmassa kohdassa ja sen pitää ottaa ratkaiseva askel tolpan taakse. Tässä video:

Ja tässä seuraavassa videossa on jo suurelta osin päästy eroon ohjaajan tekemistä virheistä. Toki harjoitustuokio on kovin pitkä, mutta kyseessä onkin koira, joka on oppinut jo työskentelemään pitkiäkin aikoja. Hyvää videossa on matala asentoni, palkkaamiskohdan vaihtelu, aloittaminen ”alusta” ja vaatimuksen nostaminen pikku hiljaa ja palkkaamistavan vaihtaminen lentävään palkkaan.

Tässä alla on sitten jo lisätty eri kiertosuuntiin eri vihjeet ja siirrytty erääseen tolpan kierron käytännönsovellukseen eli tiukasti hyppyesteen tolpan ympäri hyppäämiseen. Muita käytännön sovelluksia tolpan kierrolle löytyy agilityn lisäksi, tottelevaisuusliikkeistä, koiratanssissa, rally-tokossa, suojelussa ja parkourissa. Tässä videolla olen alkanut vaikeuttaa harjoitusta myös lisäämällä omaa liikkumista häiriöksi.

Kommentit suljettu.